Ugodno s korisnim: Srednjoškolci stiči znanje kod više od hiljadu poslodavaca

Sistem dualnog obrazovanja

27.01.2024. 21:50
  • Podijeli:

Više od četiri hiljade učenika srednjih stručnih i tehničkih škola obavlja praktičnu nastavu kod više od hiljadu poslodavaca širom Republike Srpske. Samo prije pet godina taj broj iznosio je svega 400.

U banjalučkoj firmi koja se bavi projektovanjem i izradom liftova trenutno je, kroz program dualnog obrazovanja, angažovano 5 učenika iz srednje tehničke škole. Za svoj rad dobijaju određenu novčanu naknadu, a ujedno stiču znanja i radne navike.

"Cilj poslodavca je doći do izvora radne snage, odnosno onih koji su najbolji tako da poslodavci koji puno u to ulažu mogu očekivati i dobre rezultate po pitanju kvaliteta radne snage", kazao je poslodavac Saša Trivić.

400 učenika srednje ugostiteljske škole u Banjaluci praksu obavlja kod nekog od poslodavaca. Pored znanja i vještina koja stiču na praksi u školi, kod poslodavca imaju uvid kako će tačno njihov posao izgledati nakon završenog školovanja.

"Naša škola ima oko 600 učenika i preko 400 učenika je obuhvaćeno praktičnom nastavnom u otprilike preko 40 subjekata na području grada Banjaluke. Mislim da je pun pogodak od Ministarstva prosvjete i kulture uvođenje dualnog obrazovanja i da učenici steknu što bolje i što veće znanje iz praktičnih vještina", smatra direktor srednje Ugostiteljske škole Banjaluka, Boris Spasojević.

Sa učenicama rade mentori koje je obučila Privredna komora Republike Srpske, a kojih je iz godine u godinu sve više.

"Do sada smo obučili oko 220 mentora u 120 privrednih subjekata što pokazuje da ima interesa od strane privrednih subjekata da učenici dolaze na praksu kroz sistem dualnog obrazovanja i da na taj način sebi obučavaju učenike da mogu adekvatno da odgovaraju radnim zadacima", rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()