Udruženje „Baby Steps“: Vlast mora djelovati, hitno zabranite akušersko nasilje

Ovaj apel postaje još relevantniji s obzirom na nedavno odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji

27.03.2024. 15:05
  • Podijeli:
ginekolog-trudnoca-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Udruženje Baby Steps je na adrese Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavničkog doma  i Dom naroda uputilo inicijativu kojom se traži hitna zabtana akušerskog nasilja, kao i konkretno poboljšanje uvjeta u svim bolnicama i porodilištima u našoj zemlji.

S obzirom na nedavna dešavanja koja su značajna za budućnost Bosne i Hercegovine, želimo istaknuti važnost hitnog djelovanja u vezi s jednim ključnim pitanjem koje zahtijeva našu pažnju - zaštita porodilja i borba protiv nasilja nad ženama tokom poroda. Ovaj apel postaje još relevantniji s obzirom na nedavno odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Naša porodilišta su daleko od standarda EU i na tome se mora početi raditi odmah, jer bez onih koji ostaju i rađaju u ovoj zemlji progresa  nema ni na jednom polju.

Napredak ka pristupanju EU zahtijeva brzu reakciju naše države, ne samo u pogledu usklađivanja propisa s europskim standardima, već i u provođenju tih propisa kako bi se unaprijedila zaštita žena tokom rađanja. U tom kontekstu, očekujemo da će naše vlasti prioritet dati rješavanju ovog ključnog problema, što će poslati snažnu poruku o našoj posvećenosti evropskim vrijednostima i standardima.

Ovim putem, vas pozivamo da hitno preduzmete mjere i akcije u skladu s Izvještajem Evropske komisije o napretku BiH ka EU za 2023. godinu „Bosna i Hercegovina treba poboljšati uslove u bolnicama i porodilištima i zabraniti nasilje nad porodiljama u skladu sa svojim obavezama iz Istanbulske konvencije“.
Porodilje svjedoče da medicinsko osoblje ne samo da uzima novac, nego i odlaže pružanje zdravstvenih usluga dok isti ne dobije, što uzrokuje bol, patnju i zdravstvene posljedice, a ponekad se čak i otvoreno ugrožavaju životi porodilje i bebe, u čekanju mita. Ovakva ponašanja moraju biti procesuirana i jasna poruka biti poslana: porodilišta su sigurna mjesta za majke i bebe.

Naši zahtjevi su jasni, a od vas U skladu sa vašom nadležnošću kao najviše zakondavne vlasti u Bosni i Hercegovini, pozivamo vas da postupite po preporuci Evropske komisije i hitno zakonski zabranite akušersko nasilje i djelujete na poboljšanje uslova u porodilištima.

Naša inicijativa se sastoji iz dva zahtjeva:

1. Zabrana akušerskog nasilja: Tražimo hitnu implementaciju preporuke iz Izvještaja o napretku BiH ka Evropskoj uniji, koja se odnosi na zabranu akušerskog nasilja. Neophodno je poduzeti mjere kako bi se zaštitila prava žena tokom porođaja i spriječilo nasilje nad porodiljama.

2. Unaprijeđenje uslova u porodilištima, i to putem omogućavanja pratnje po izboru porodilje tokom cijelog trajanja poroda: Kao hitnu mjeru, zahtijevamo omogućavanje prisustva pratnje svim porodiljama u Bosni i Hercegovini. Prisustvo bliske osobe pruža podršku i doprinosi pozitivnom iskustvu porođaja. 
Podsjećamo, već je podnijeto više inicijativa ali pitanje pratnje nije riješeno, te je i danas, u mnogim porodilištima zabranjena ili ograničena pratnja.

Porodilje nas trebaju, a ovo je prilika da svi zajedno radimo brže i efektnije kako bi spriječili da nam mlade porodice odlaze vani, da razmišljaju hoće li rađati ovdje i ono najtužnije hože li i kako preživjeti taj porod.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()