U siromaštvu u FBiH prošle godine živjelo preko 538 000 stanovnika

U posebno visokom riziku od siromaštva su domaćinstva sa dvoje, troje ili više djece

17.07.2023. 20:25
  • Podijeli:
siromastvo-pixabay.jpg

U Federaciji BiH prošle godine je u siromaštvu živjelo 538.160, odnosno 27,7 odsto stanovnika, podaci su posljednjeg Nacrta strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u FBiH za period od 2023. do 2030. godine.

U Nacrtu strategije je navedeno da je 2011. godine u FBiH ispod apsolutne linije siromaštva živjelo 464.418 stanovnika, 2015. godine 446.927, dok je prošle godine taj broj porastao za 91.233.

U posebno visokom riziku od siromaštva su domaćinstva sa dvoje, troje ili više djece, a poseban problem predstavlja siromaštvo djece gdje je za djecu uzrasta do pet godina stopa siromaštva viša od 40 odsto.

Izradom nacrta je utvrđeno da se socijalna davanja u socijalnoj zaštiti razlikuju od kantona do kantona, ali da je ustanovljeno da se za tu svrhu izdvajaju mali novčani iznosi.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()