U porastu prijave o vršnjačkom nasilju

"Najveći broj prijava, njih 59 odnosi se na vršnjačko nasilje, dok se 12 prijava odnosi na nasilje upotrebom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija"

14.06.2023. 22:00
  • Podijeli:
skole_nasilje una-647a24617b9f0.webp Foto: UNA

Ombudsman za djecu Republike Srpske je tokom 2022. godine zaprimio ukupno 116 prijava kojima se ukazuje na različite oblike nasilja nad djecom, a ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je u Narodnoj skupštini da je ta institucija lani zabilježila znatan porast prijava kojima se ukazuje na vršnjačko nasilje.

U Godišnjem izvještaju o radu Ombudsmana za djecu za 2022. godinu navodi se da se od ukupnog broja prijava, 15 odnosi na nasilje u porodici, a osam na nasilje u vaspitno – obrazovnim ustanovama.

"Najveći broj prijava, njih 59 odnosi se na vršnjačko nasilje, dok se 12 prijava odnosi na nasilje upotrebom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija. Deset prijava se odnosi na seksualno zlostavljanje djeteta, a sedam na zanemarivanje", navodi se u ovom izvještaju koji je razmotren u Narodnoj skupštini.

Rajićeva je istakla da je ova institucija lani zabilježila znatan porast prijava kojima se ukazuje na vršnjačko nasilje.

Ona je obrazlažući navedeni izvještaj napomenula da su preporuke Ombudsmana u tom smislu bile da je potrebno prije svega preventivno djelovanje što podrazumijeva edukacije, adekvatnu i pravovremenu reakciju, te jasno definisano pitanje školske discipline.

"Ali i povećanje vaspitne uloge škole, bavljenje uzrokom a ne samo posljedicama nasilnog ponašanja i, svakako, postojanje saradnje škole i roditelja", rekla je Rajićeva.

Ona je rekla da su potrebne zvanične evidencije i podaci o nasilju, kao i revidiranje postojećih i donošenje novih akata koji će definisati pravila i procedure postupanja u vezi s tim.

Rajićeva je navela da je u prošloj godini bilo slučajeva zloupotrebe djece u političke svrhe, pa su na tom planu izdate adekvatne smjernice političkim subjektima, medijima i roditeljima.

Ona je dodala da je institucija, koju vodi, nastojala da lani bude dostupnija javnosti, otvoreno govori o svim aktuelnim pitanjima i problemima koji se odnose na djecu.

"Zbog toga smo tokom izvještajnog perioda ostvarili preko 70 različitih saradnji sa medijima", rekla je Rajićeva i dodala da mediji imaju važnu ulogu u promociji i zaštiti prava djece.

Ona je dodala da se Ombudsman lani bavio pitanjima prava djece u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu, čime je ukazano na probleme djece bez roditeljskog staranja.

U izvještaju se navodi da se Ombudsman bavio i pitanjem prava djece na zdravu životnu sredinu, te intenziviranjem saradnje sa djecom kroz održavanje radionica pod nazivom - Imamo pravo da se moj glas čuje, kojima je obuhvaćeno oko 900 djece.

"Cilj je na tom planu bio da se djeca edukuju o njihovom pravu na učešće u donošenju odluka i postupcima koji ih se tiču, kao i na prihvatanje i uvažavanje djece kao aktivnih članova društva", rekla je Rajićeva.

Ona je dodala da je ove godine u planu poseban izvještaj o nasilju s aspekta djeteta, gdje bi sama djeca trebalo da govore o nasilju.

"Odnosno, da li ga ima nad i među djecom, u kojoj mjeri je prisutno i kako se oni a kako mi, odrasli, nosimo sa tim problemom", najavila je Rajićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je tokom ranije rasprave o Godišnjem izvještaju o radu Ombudsmana za djecu rekao da Srpska i njene institucije treba da na sve raspoložive načine zaštite djecu od savremenih pošasti poput terora društvenih mreža kojima su izložena, kao i problema sa opojnim drogama i seksualnim nasiljem nad djecom.

On je zaključio današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2022. godinu.

Poslanici će razmatrati i inormaciju o odlukama o pomilovanju u 2022. godini.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()