U osnovnim školama u Republici Srpskoj od sad "mala matura"

Trenutno se mala matura ne vrednuje prilikom upisa u srednju školu, ali mnogi prosvjetni radnici smatraju da bi trebalo, jer joj đaci u suprotnom neće davati poseban značaj. Šta kažu jedni, a šta drugi

06.02.2024. 21:45
  • Podijeli:

U osnovnim školama u Republici Srpskoj u ovoj školskoj godini biće sprovedena eksperimentalna mala matura za učenike devetog razreda. 

Za razliku od dosadašnje prakse, ova će biti obavezna za sve škole, potvrđeno je iz Republičkog pedagoškog zavoda RS. 

Trenutno se mala matura ne vrednuje prilikom upisa u srednju školu, ali mnogi prosvjetni radnici smatraju da bi trebalo, jer joj đaci u suprotnom neće davati poseban značaj. Šta kažu jedni, a šta drugi.

Prema programu učenici devetog razreda će rješavati nizove zadataka objektivnog tipa iz maternjeg jezika i matematike.

"Cilj male mature je upravo usmjeren na to da vidimo na kojem nivou su postignuća naših učenika i mala matura ne smije biti korištena kako bi se davala ocjena iz tog testa koji se radi", kazala je Slađana Tanasić, direktor Republičkog pedagoškog zavoda  Republike Srpske.

Mala matura, između ostalog, ima za cilj i vrednovanje samog kvaliteta vaspitno obrazovnog rada. I dok će pojedine škole ove godine po prvi put da se suoče s malom maturom, u banjalučkoj osnovnoj školi Sveti Sava testiranje tog tipa sprovodi se unazad 10 godina.

"U svakom slučaju kada to bude zvanično onda će ti rezultati sigurno biti mnogo bolji, ali ovdje su rezultati u drugom planu, a prvom planu je upravo ovo uvježbavanje procedura da to kasnije kada bude ozvaničeno bude savršeno i da grešaka ne smije biti", smatra direktor osnovne škole "Sveti Sava" Banjaluka, Miroslav Popržen.

I dalje se vrši samo "eksperimentalno" pa neće uticati na upis učenika u srednje škole.

"Mi još uvijek razmišljamo na koji način će mala matura da utiče na upis. U svakom slučaju želimo da utiče tako što će obavezati sve učenike na kraju osnovno školskog obrazovanja da ju imaju položenu. Ono što ja želim jeste da dođemo u fazu da ta mala matura utiče na upis a to znači da imamo veći broj zainteresovanih učenika za upis u neku školu budući da se srećemo sa realonošću da imamo manji broj učenika nego što planiramo upisom", kaže Tanasićeva.

Bila eksperimentalna ili ne, učenici malu maturu smatraju važnom za dalje obrazovanje.

"Moramo biti svjesni našeg znanja i biti spremni za upis u srednju školu koju želimo ili možemo upisati u zavisnosti od ocijena", objašnjava nam Sofija Dakić, učenica 9. razreda osnovne škole "Sveti Sava" Banjaluka.

"Mislim da je važno kako bi učenici ali i nastavnici vidjeli koliko smo primili tog znanja i koliko smo dobro shvatili te lekcije", dodala je njena koleginica Tamara Kukić.

"Svakako je važno da ponovimo gradiva manjih razreda koje smo do sada imali. Još nismo dobili te testove, nisu izašli", rekla je Marija Salamić, učenica 9. razreda osnovne škole "Sveti Sava" Banjaluka.

Realizaciji eksperimentalne male mature prethodi upravo objavljivanje testova odnosno zbirki zadataka iz predmeta koji su obuhvaćeni maturom, kako bi se učenicimogli pripremiti za testiranje koje je planirano 29. i 30. maja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()