U evidencijama 338.528 nezaposlenih: Na birou 100.000 osoba s osnovnom školom

U odnosu na januar, broj nezaposlenih u FBiH manji je za 1.700 osoba, u Distriktu Brčko za 208, a u RS za 125 osoba

21.04.2024. 19:49
  • Podijeli:
nezaposlenost_jurica_galoic_pixsell.jpg Foto: Jurica Galoic/Pixsell

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528 osoba, objavljeno je u mjesečnom statističkom pregledu stanja tržišta rada koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na januar, broj nezaposlenih u FBiH manji je za 1.700 osoba, u Distriktu Brčko za 208, a u RS za 125 osoba.

Srednja sprema

Zabrinjavajuća je struktura nezaposlenih, među kojima je 99.498, ili blizu 30 posto, nekvalificiranih radnika, odnosno osoba koje imaju završenu samo osnovnu školu. Ukupno 4.942 osobe s nižom školskom spremom, 106.100 kvalificiranih, kao i 801 visokokvalificirani radnik, također traže posao. Nezaposleno je i 95.288 srednjoškolaca, 5.289 osoba s višom, te 26.610 osoba s visokom stručnom spremom.

Istraživanja pokazuju da poslodavci imaju problem da nađu radnike, kaže profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Ljiljan Veselinović, dok, s druge strane, imamo desetine hiljada nezaposlenih iz te kategorije radne snage.

"Bit će izazovno zadovoljiti potrebe za radnom snagom postojećih poslodavaca, a pogotovo u slučaju priliva većih stranih investicija i posebno u slučaju neke specifične investicije koja zahtijeva stručna znanja iz te oblasti", kaže profesor Veselinović.

Ponuda i potražnja

Profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero kaže da je nezaposlenost niskokvalificiranih i osoba sa srednjom stručnom spremom visoka te da su nam potrebne strukturalne reforme.

"Ovo stanje može ukazivati i na potencijalni nedostatak prilika u smislu obrazovnih programa i programa za osposobljavanje osoba s nižim kvalifikacijama. Ova statistika može biti indikator neusklađenosti ponude i potražnje, da obrazovni sistem proizvodi radnu snagu koja nije potrebna na tržištu", kaže Cero.

Već duži period imamo otprilike iste probleme i njihovo rješavanje zahtijeva kombinaciju politika i inicijativa koje bi trebale uključivati reformu obrazovnog sistema, ističe Cero.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()