U Banjaluci počeo "Kočićev zbor"

Iz Organizacionog odbora su naveli da će manifestacija trajati tri dana koja su nazvana "Istina", "Sloboda" i "Otadžbina"

25.08.2023. 10:54
  • Podijeli:
petar kocic una (5)-64e86c103f419.webp Foto: UNA

U Banjaluci je danas počela tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor", posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, koja će trajati do nedjelje, 27. avgusta.

Iz Organizacionog odbora su naveli da će manifestacija trajati tri dana koja su nazvana "Istina", "Sloboda" i "Otadžbina".

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je kazao da je Petar Kočić dio identiteta našeg naroda.

"Zamislite ta vremena kada se išlo zapregom i sve to savladati, i ići pješke a ne viberom poslati poruku. E Kočić je tada djelovao i prenio svoje misli decenijama. On je dio identiteta našeg naroda i u njemu je satkano sve ono što jesmo. Danas,juče, Kočića smo vratili manastiru Gomionica tamo gdje on pripada oduvijek. Njegov otac je tamo djelovao kao sveštenik. Ispravili smo nepravdu i postavili ga tamo gdje on pripada", kazao je Stanivuković.

Inače, danas će biti položeni vijenci na spomenik ovom književniku i narodnom tribunu. Predviđeno je da bude dodijeljena i nagrada "Zmijanjče" za mlade pisce iz osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Svečana akademija planirana je za 20.00 časova u Banskom dvoru kada će biti uručena i "Kočićeva nagrada" književniku Đorđi Sladoju, jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Drugog dana manifestacije predviđen je niz raznovrsnih sadržaja, koji će biti održani u Stričićima, rodnom Kočićevom selu.

Posjetioci će imati priliku da učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima i književnicima, pogledaju izložbu "Tragovi" autora Sanje Bajić i izložbu fotografija učiteljice sa Manjače, prisustvuju promociji zmijanjskog veza, da probaju jela tradicionalne kuhinje i slično.

Za sutra je od 16.00 časova planiran prvi dio borbe bikova za nagradu "Jablan".

Trećeg dana manifestacije, 27. avgusta, u Stričićima će biti održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika "Kočićeve nagrade".

Sveta liturgija počeće u 9.00 časova u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a u 12.00 časova kulturno-umjetnički program uz zborovanje i obraćanje zvaničnika, te će biti održan i drugi dio borbe bikova i dodjela nagrade "Jablan".

Ovogodišnji "Kočićev zbor" biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti "One tri", a ulaz je slobodan.

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz za sve zainteresovane sugrađane, koji tokom predstojećeg vikenda žele uživati u bogatom programu manifestacije "Kočićev zbor" u Stričićima.

Osim toga, biće nastavljena i prošlogodišnja praksa, te će za vrijeme trajanja manifestacije biti besplatan i parking na ovoj lokaciji.

U Beogradu je juče održana manifestacije "Kočićev dan u Beogradu" u okviru koje su književnici iz Srbije i Republike Srpske položili cvijeće na grob srpskog književnika Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju i recitovali stihove u slavu narodnog tribuna kod njegovog spomenika u Čuburskom parku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()