Transrodnim osobama u BiH nije omogućena pravna promjena spola

Iz Agencije za ravnopravnost polova apeluju na institucije da prihvate postojanje transrodnih osoba u našem društvu

31.03.2023. 15:17
  • Podijeli:
duga_transrodne_gej-63d0f32b0ce14.webp Foto: Pixabay

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 31. marta, Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba skrenula je pažnju javnosti na potrebu unaprijeđenja realizacije građanskih prava osoba koje žive u drugom rodnom identitetu (transrodnih osoba).

"Želimo podsjetiti da transrodnim osobama u BiH nije omogućena pravna promjena spola, obzirom da je oznaku spola u ličnim dokumentima i jedinstveni matični broj moguće promijeniti tek nakon izvršene “potpune“ medicinske prilagodbe spola. Na taj način se nad osobama koje žive u drugom rodnom identitetu vrši diskriminatorna praksa koja je u suprotnosti sa članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije kojim je zabranjena diskriminaciju na osnovu rodnog identiteta", naveli su iz Agencije za ravnopravnost polova.

Vijeće ministra Bosne i Hercegovine je u julu prošle godine usvojilo Akcioni plan za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. Akcioni plan je proizvod rada eksperske radne grupe predstavnika/predstavnica nadležnih državnih i entitetskih ministarstava i nevladinog sektora. Plan, pored ostalog, predviđa mjeru analize medicinskih i administrativnih aspekata modaliteta promjene spola za državljane/ke BiH.

"Institucije u čijoj su zakonskoj nadležnosti matične knjige pozivamo na hitno zakonsko regulisanje i pojednostavljenje postupka zakonske promjene spola za transrodne osobe a na bosanskohercegovačku javnost apelujemo da prihvati postojanje transrodnih osoba u našem društvu i pomogne njihovoj punoj društvenoj uključenosti i ravnopravnosti", navode u ovoj Agenciji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()