Toplane Sarajevo imaju zalihe goriva do 20 dana, Sarajevogas ni za dan

Ministar Bošnjak kazao je kako od jutarnjih sati rade određene projekcije za sve moguće scenarije u narednom periodu

29.12.2023. 16:13
  • Podijeli:
grijanje-radijator-kristinastedulfabac-pixsell Cropped.jpg Foto: Pixsell

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, izvršni direktor Sarajevogasa Adnan Đugum i direktor Toplana Sarajevo Sejfo Ušanović održali su konferenciju za medije povodom najava iz Istočnog Sarajeva da će KS od 1. januara ostati bez snabdijevanja gasom.

Ministar Bošnjak kazao je kako od jutarnjih sati rade određene projekcije za sve moguće scenarije u narednom periodu.

"Ne paničarimo, ponašajmo se odgovorno. Svi ljudi koji su sudionici u sistemu donošenja odluka trebaju pokazati odgovornost. Potrudit ćemo se da građani ne ispaštaju", naveo je ministar.

Ušanović je pojasnio kako od jučer komuniciraju sa Sarajevogasom i BH gasom.

"Ukoliko dođe do ovog problema spremni smo s alternativnim gorivom. Naši sitemi su napunjeni. Pri ovoj temperaturi moći ćemo grijati nekih 15 do 20 dana, s tim što nekih 15-ak posto naših kupaca ne mogu se grijati alternativnim gorivom. Ako dođe do nestanka gasa vidjet ćemo šta dalje raditi", rekao je.

Izvršni direktor Sarajevogasa kaže kako oni nemaju alternativu.

"U slučaju potpune obustave, mi ćemo obustaviti dotok gasa svim korisnicima, osim domaćinstvima. Mi otprilike za manje od dana ostajemo bez gasa. Nama kad nestane gasa to nije kao struje", rekao je.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()