Sve više penzionera iz zemalja Evropske unije dolaze živjeti u BiH: “Cijene su manje, a uslovi bolji”

Kristijan Bakić, direktor Doma za starije Rezidencija Bakić u Gradišci, kaže da imaju sve više penzionera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja

12.03.2024. 12:50
  • Podijeli:
odmor, penzioneri, seoski turizam, priroda, šetnja - shutterstock (2)-65a3b5ca72f37.webp Foto: Shutterstock

Zbog poskupljenja različitih životnih potreba, naročito smještaja starih i nemoćnih, sve više penzionera iz EU država seli u BiH. Takvih primjera ima mnogo u Gradišci, potvrdili su za Nezavisne novine u više domova za starije.

Kristijan Bakić, direktor Doma za starije Rezidencija Bakić u Gradišci, kaže da imaju sve više penzionera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja.

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u evropskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, kazao je Bakić.

Štefanija i Uroš Opačić, osamdesetogodišnjaci iz Zagreba, odlučili su starost provesti u gradu na Savi. Napustili su glavni grad Hrvatske, gdje imaju potomke, rodbinu, prijatelje i stan te ovdje nastavili život.

“Smještaj je odličan, uvjeti također, tu se osjećamo kao kod kuće. Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola života”, kaže Štefanija.

Uroš Opačić, porijeklom iz sela Suvaja kod Bosanske Krupe, u Hrvatsku je otišao u mladosti, tamo se oženio, stekao porodicu, potom godinama, zajedno sa suprugom Štefanijom, radio u Njemačkoj. “Posjećujemo kulturne programe, sportske događaje, šetamo pored Save, uživamo u ljepoti ovog grada gdje nam je sve blisko. U Gradišci nema nesnošljivih gužvi kao u Zagrebu i drugim velikim gradovima”, pričaju Opačići.

“Ovdje nam treba mnogo manje novca za život nego u Zagrebu. Opredijelili smo se za ustanovu jer tu imamo sve osigurano, hranu, smještaj, grijanje, liječničku njegu, fizijatrijske usluge, salon ljepote, mjesto za zabavu i rekreaciju. Sasvim smo opušteni i posvećeni sebi”, rekla je Štefanija.

Paša Šibić je pedeset godina živjela u Rijeci. Sada je u Gradišci.

“Zadovoljna sam, lijepo mi je… Moj sin je istražio sve te mogućnosti i odlučio da ovdje dođem, a što se i meni dopalo. Sve je kako treba, uslovi su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam trokatnu kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, kaže Paša.

“Evropska penzija je, za sada, samo ovdje stimulativna za život. U Evropi je bila, ali više nije”, tvrde novi stanovnici Gradiške.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()