Sve više parova u BiH odlučuje se na težak korak – razvod braka

U BiH na godišnjem nivou i do 3.000 razvoda

07.03.2023. 13:22
  • Podijeli:
Brak (1)-63e5f86fbc385.webp Foto: Pixabay

Bračna zajednica sve je kompleksnija u Bosni i Hercegovini i dosta teško opstaje.

Sve više parova u BiH odlučuje se na taj težak korak. Sociolozi kažu da su najčešći su razlozi ekonomske prirode, a uz njih se vežu i drugi problemi, sve pristuna nesigurnost, stres.

Izumire li institucija braka?

Statistički podaci su neumoljivi i zastrašujući i govore nam da  se u našoj zemlji, na godišnjem nivou, razvede i do 3.000 parova.

Odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci iz oblasti psihologije upozoravaju kako su prilikom razvoda najveći gubitnici djeca.

Ističu da često roditelji ne mogu razlučiti razliku između partnerske i roditeljske uloge.

Neki i opstaju

Dženita i Jasmin su 20 godina u braku, a na pitanje portala UNA kako im je uspjelo da u ovim vremenima očuvaju bračnu zajednicu, kažu da je sve stvar kompromisa i ljubavi.

“Uspijeva nam da se dogovorimo, da jedno drugo obradujemo sitnicama, tu si i djeca, njima treba siguran dom i složni i sretni roditelji”, kaže Dženita.

Stres i nesigurnost glavni neprijatelji

Sociolog Jusuf Žiga za portal UNA kaže da je više razloga za raskid braka.

“Na jednoj strani imate jedno opće pravilo da u svim kriznim situacijama, vremenima, stresnim i neizvjesnim situacijama ljudi su skloni, između ostalog, raznim ne tipičnim ponašanjima, socijalnim patologijama, uključujući i povećane motive za razvode brakova. To je nešto što je i ovdje prisutno”, objašnjava Žiga.

Dodaje da je tu i širi značaj, da u svijetu postoji trend urušavanja dosadašnjeg, tradicionalnog sistema porodičnih vrijednosti, odnosa prema bračnoj zajednici, međusobnim odnosima, odnosima prema djeci, ali i odnosima djece prema roditeljima.

“Iz toga ishode te krizne situacije i povećan broj razvoda brakova. S treće strane imate nešto što je nekog praktičnog karaktera, BiH spada u zemlje gdje je to vrlo jednostavno uraditi za razliku od niza drugih zemalja, uključujući i ova sređena, razvijena društva, gdje su jako duge procedure, mukotrpne aktivnosti da se dođe do raskida braka. Imate i uticaj religijskih zajednica. Nije to jednostavno pitanje. U našem slučaju ima svega, a najvećim dijelom je ova neizvjesna situacija, frustrirajuća koja je vezana i za ragni i postratni tranzicijski proces” zaključuje profesor Jusuf Žiga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()