Sve više mladih na meti: Drugi smo u regionu po broju oboljelih od dijabetesa

U više od 170 država svijeta, obilježava se Dan oboljelih od dijabetesa kao podsjetnik, ali i upozorenje

13.11.2023. 21:45
  • Podijeli:

U više od 170 država svijeta, obilježava se Dan oboljelih od dijabetesa kao podsjetnik, ali i upozorenje na porast broja oboljelih. Broj odraslih koji žive s dijabetesom je tri puta povećan u posljednjih dvadeset godina. 

Procjena je da 9.3 odsto odraslih i preko milion djece i adolescenata mlađih od 20 godina, živi s ovom bolešću. Od hiljadu stanovnika u BIH, 270 ima šećernu bolest, što nas dovodi na drugo mjesto u regionu po broju oboljelih od dijabetesa.

Tačan broj oboljelih od dijebatesa se ne zna, jer registar oboljelih od te bolesti u BiH još uvijek nije zaživio. Poznato je da je sve više mladih obolijeva od te bolesti.

"Mislim da je prevencija najbitnija kod svih bolesti, pogotovo kod svih koje možemo da imamo a da nismo ni svijesni jer sve ono što se na vrijeme otkrije može na vrijeme da se izliječi ili da se spriječi neki dalji napredak i neke veće štete", kazao je jedan banjalučanin.

"Ranije ne tako često, sada nažalost idem često idem na kontrole. Evo i sad sam provjerila, 5.9, nije visok."

Život osoba sa dijabetesom nije lak. Procedure koje svakodnevno prolaze su iscrpne i naporne, a liječenje nije jeftino. Ono što im olakšava su senzori za mjerenje šećera u krvi koje odnedavno finasira Fond zdravstvenog osiguranja RS za osobe do 18 godina.

“Naravno da dijabetes ne prestaje sa 18 godina i da je cilj da se ta granica pomjeri, radićemo, prvu stepenicu smo zakoračili sad idemo dalje. Zahvaljujući senzoru možemo da izbjegnemo stanje hipo i hiperglikemije", smatra Jelena Radić Škrbić, predsjednik Udruženja DIABETno1.

Kako je živjeti sa dijabetesom tip 1 najbolje zna 24-godišnja Lea Leleta kojoj je ova bolest otkrivena sa dvije godine. U želji da opiše svoje stanje i prikaže da su oboljeli od dijabetesa isti kao svi drugi, ali sa malim odstupanjima počela je da slika. Tim povodom otvorena je njena izložba fotografija pod nazivom “How I feel”.

“Uvijek govorimo svi smo mi kao svi ostali, isti smo. Jesmo mi isti samo što moja svakodnevnica je ipak drugačija od vaše. Čisto sam ovim slikama htjela da pokažem da nije sve baš tako sjajno i bajno kako mi to volimo da kažemo da je sve super i lagano i da smo uvijek nasmijani nego da nekako malo prikažemo te emocije da je to ipak malo teže nego što svi misle", rekla je Lea Leleta, oboljela od dijabetesa i autor izložbe.

"Cilj ovoga plavog novembra jeste da skrenemo pažnju na emociju osobe oboljele od dijabetesa, da podtaknemo empatiju okoline prema tim osobama, da smanjimo stigmatizaciju", kaže Radić Škrbić.

Izložba u muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci otvorena je do 15. novembra. Svaki dan će biti organizovane radionice kako bi se ukazalo na značaj pružanja podrške oboljelima od dijabetesa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()