Sve više migranata u BiH: Mogu li se uključiti u naše društvo?

U policiji ističu kako određeni broj migranata boravi van kampova, na otvorenom, najčešće u napuštenim proizvodnim pogonima i objektima te u divljim kampovima koji se nalaze u blizini hrvatske granice.

09.03.2024. 09:41
  • Podijeli:
Migranti_Horgoš_Foto MUP Srbije-1669374023018.webp Foto: MUP Srbije

Situacija po pitanju migranata na području Unsko sanskog kantona je stabilna, a prema posljednjim policijskim procjenama, trenutno na području ovoga kantona boravi nešto više od njih hiljadu.

Najveći broj migranata smješten je u dva prihvatna centra na području Bihaća, pa tako u kampu Lipa trenutno boravi 780 osoba, dok u Borićima, gdje je osiguran smještaj za žene, djecu i maloljetnike, taj broj iznosi oko 250.

U policiji ističu kako određeni broj migranata boravi van kampova, na otvorenom, najčešće u napuštenim proizvodnim pogonima i objektima te u divljim kampovima koji se nalaze u blizini hrvatske granice.

Situacija je mnogo povoljnija u odnosu na haotični period od prije nekoliko godina kada je hiljade migranata boravilo na području Unsko sanskog kantona.

"Policija nastoji osigurati red čestim operativnim aktivnostima, tako da povremeno provodimo akcije u kampovima s ciljem pronalaska narkotičkih sredstava, ali i nelegalnog naoružanja te predmeta koji mogu poslužiti u nanošenju tjelesnih povreda. Svjedoci smo da je u proteklom periodu često izbijalo nasilje u kampovima te je dolazilo do povređivanja, pa čak i ubistava", istakao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Istovremeno, brojne nevladine organizacije provode različite projekte kojima se nastoje uključiti migranti u društvene tokove, te pokušavaju otkloniti brojne predrasude o njima kod lokalnog stanovništva.

Jedan od takvih projekata, pod nazivom Rute života, provodi i  nevladina organizacija Ujedinjene žene.

Članice ove organizacije često posjećuju migrante, te provode vrijeme družeći se s njima i predstavljajući im ovdašnju kulturu, pišu "Nezavisne".

"Glavna ideja projekta u koji su uključeni brojni volonteri, pa i studenti, jeste da se širi empatija prema ljudima u pokretu koji trenutno borave u Unsko sanskom kantonu. Također, cilj je da se promovišu i prava koja imaju, a to se posebno odnosi na prava žena i djece, a istovremeno na ovaj način podstičemo i kulturnu razmjenu”, kaže Jasna Hamzabgević, predsjednica pomenutog udruženja.

Ona ističe kako pomenute projekte podržavaju i pomažu međunarodne organizacije koje djeluju na ovim prostorima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()