"Sve preko leđa radnika"! Sindikat traži hitno Zakon o minimalacu

Sindikati navode da su više puta tražili od Vlade FBiH održavanje sastanka radi predstavljanja problematike radnika i prijedloga za strateško djelovanje, ali da do toga nije došlo.

15.11.2023. 22:23
  • Podijeli:
radnici una-64d3c78a9b503.webp Foto: UNA

Predstavnici sindikata iz realnog sektora u Federaciji BiH pozvali su danas federalnu Vladu da ih uključi u razgovore o važnim pitanjima za status i prava radnika, te poručili da se nepostojanje socijalnog dijaloga i donošenje jednostranih odluka "lomi preko leđa" radnika u realnom sektoru.

Sindikati su na današnjem sastanku u Sarajevu izrazili zabrinutost za trenutno stanje u FBiH i da će se sve izvjesnije povećanje cijena električne energije za privredu za 20 odsto direktno odraziti na prava radnika.

Predstavnici sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, hemije i nemetala FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH ukazali su na izuzetno težak položaj radnika realnog sektora u FBiH i neizvjesnost daljeg statusa zaposlenih.

Oni su ukazali da svjetska kriza izazvana sukobima u Ukrajni i na Bliskom istoku znatno utiče na većinu privrednih aktivnosti u FBiH, što je osjetno od sredine 2022. godine.

"Poskupljenje struje i proširenje poreske osnovice već uzrokuje znatno smanjenje broja radnika u kompanijama, jer poslodavci otkazuju ugovore o radu i smanjuju plate, a postupak pregovaranja većih satnica za 2024. godinu u realnom sektoru stavljen je na čekanje", saopšteno je iz federalnog Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

Sindikati su zatražili od federalne Vlade da u što kraćem roku dostavi set fiskalnih zakona, kao i "zakon o minimalnoj plati".

Traži se i hitno održavanje zajedničkog sastanka socijalnih partnera, predstavnika Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata na kojem će se razgovarati o aktivnim pitanjima i problemima te mjerama koje Vlada može donijeti s ciljem ublažavanja negativnih posljedica koje će nastupiti za radnike u ovom entitetu poskupljenjem struje.

Sindikati navode da su više puta tražili od Vlade FBiH održavanje sastanka radi predstavljanja problematike radnika i prijedloga za strateško djelovanje, ali da do toga nije došlo. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()