Sve je teže u BiH naći pozitivne priče: Danas vam donosimo jednu posebnu

Jednu od njih je napravilo sarajevsko Udruženje "Dajte nam šanšu", udruženje porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju

04.05.2024. 19:35
  • Podijeli:

U Bosni i Hercegovini je sve teže naći pozitivne priče. Međutim mi se trudimo da ih pronađemo, podržimo i predstavimo vama.

Jednu od njih je napravilo sarajevsko Udruženje "Dajte nam šanšu", udruženje porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju.

U novoj kolekciji svog modnog brenda "Šansa", od čije prodaje se udruženje finansira, otkrili su nam talenat mladih studenata likovne akademije koji su učestovali u izradi novih odjevnih predmeta.

Prilika za mlade studente Likovne akademije umjetnosti u Sarajevu, da iskažu svoj talenat po prvi put i to u saradnji sa Udruženjem "Dajte nam šansu". Sve je počelo nakon predavanja o ovom udruženju na akademiji umjetnosti.

"I onda se došlo na ideju da na osnovu te priče promišljaju, razmišljaju i da na slikovit način predstave našu populaciju. Da to ne bude patetično, da to ne bude sa sažaljenjem nego da to bude nešto što će privlačiti običnog građanina i danas imamo tri dizajna, različita tri dizajna sa prejakom pričom", kaže Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

Džejla, Berina i Ajdin predstavili su svoj dizajn, kao i priču koji svaki od njih nosi. Naravno, o porodicama djece i osobama sa poteškoćama u razvoju, populaciju koje udruženje predstavlja.

"Moj dizajn, dizajn Naši smo i on se referiše nekako na neko zajedništvo, empaiju koje zajednica pruža i dolazi nekako iz te kolokvijalne fraze "Ma naši smo. Nekako sam na jednostavan način htjela da prikažem poruku koja je snažna i nosi puno tih emocija", ističe Džejla Džaferović, studentica grafičkog dizajna na Likovnoj akamediji umjetnosti u Sarajevu.

"Moja ideja, moj dizajn je sa čovječuljcima, jedan je savijen, drugi sjedi ispod njega i gleda ga nekako sigurno. Dizajn sam nazvala sigurno mjesto jer ta dva čovjeculjka u svom međusobnom odnosu i vidi se ta njihova ljubav, briga za druge i prije svega veliki čovječuljak koji pravi sigurno mjesto i krov za tog manjeg, odnosno za to dijete", pojasnila je Berina Komar, studentica grafičkog dizajna na Likovnoj akamediji umjetnosti u Sarajevu.

Ajdin nije bio upoznat sa radom ovog udruženja, pa je prije svog rada mnogo istraživao. Odlučio se na minimalistički dizajn.

"Tako da sam ja prikazao dvije ruke koje pružaju šansu i prikazane su mala djeca i ruke koje pružaju šansu toj djeci.Dobili smo jak vjetar u leđa, samim tim afirmacija, da se malo više upoznamo sa javnim poslom što nije vezano samo za akademiju i zadatke, da vidi taj svijet kako sa klijentima", kaže Ajdin Bajramović, student grafičkog dizajna na Likovnoj akamediji umjetnosti u Sarajevu.

"Uspjeli smo" ističe Kavalec, i upoznati mlade sa populacijom osoba sa poteškoćama u razvoju ali i njima dati šansu.

"Svjedoci smo da mladi odlaze a vrlo malo im treba da im damo vjetar u leđa, da im damo na značaju a mi smo to njima dali, mi smo njima dali šansu da njihov brend nose poznate ličnosti, to je ja mislim vrlo značajno", ističe Kavalec.

Značajno za sve. Pa zato, osrvnimo se oko sebe. Ukoliko je neko drugačiji, dajte šansu, preskočite predrasude.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()