Studenti iz BiH na mukama, susjedna Hrvatska i Slovenija im ne priznaju diplome

O čemu je zapravo riječ i kako nadležni reaguju na ovaj problem, istražila je Nevena Moravac

01.02.2023. 12:01
  • Podijeli:

U posljednje vrijeme Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta Bosne i Hercegovine obratio se veći broj studenata, koji su diplomirali na nekoj od visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, ističući da imaju problema u Hrvatskoj i Sloveniji u vezi sa stečenim diplomama. 

O čemu je zapravo riječ i kako nadležni reaguju na ovaj problem, istražila je Nevena Moravac.

Dok je problem u Sloveniji pravno – tehničke prirode i biće riješen u skorijoj budućnosti, u Republici Hrvatskoj prije 6 mjeseci izmijenjen je zakon prema kojem Agencija za nauku i visoko obrazovanje Hrvatske donosi neupravni akt – tzv. mišljenje o inostranoj visokoškolskoj kvalifikaciji. 

Donošenjem tog Zakona Hrvatska je počela da daje negativna mišljenja o diplomama i obrazovnom sistemu u BIH.

„Pretpostavljam da je dio problema u tome što je veliki broj državljana Republike Hrvatske stalno nastanjenih u Republici Hrvatskoj završavao fakultete u BiH, da oni sada imaju od tih studenata pritisak i na zapošljavanje i povećanje plata i sve neke druge privilegije ili posljedice koje iz toga proizilaze i da je možda, vrlo moguće to jedan od razlog", izjavio je Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Republika Hrvatska izdaje negativno mišljenje o svim visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine, osim Univerziteta u Mostaru. To je prema riječima našeg sagovornika, na veoma neprecizan način izjavio hrvatski ministar nauke i obrazovanja.

“Govoreći da će njihova agencija izvršiti akreditovanje tog sveučilišta, pa poslije te akreditacije da će te diplome biti priznate u Hrvatskoj. Mislim da na taj način nije trebalo praviti podjelu među Univerzitetima u BiH. Činjenica je da neki drugi Univerziteti npr. uzmimo Banjaluku, Sarajevo imaju dužu tradiciju od Univerziteta ili Sveučilišta u Mostaru, mislim da se nepotrebno dolijeva ulje na vatru", dodao je Hašić.

Ovaj problem javlja se pred upisne rokove godinama unazad. Zemlje u regionu plasiraju informacije da diplome iz BiH nisu priznate, a sve sa jednim ciljem.

„To su jednostavno pojedinačni slučajevi koji se koriste u suštini u svrhu propagiranja da studenti iz BIH studiraju u susjednim državama", rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci, Radoslav Gajanin.

"Republika Srpska ima svoju agenciju za visoko obrazovanje koja sprovodi spoljno vrednovanje studijskih programa i kroz nju prolaze svi procesi koji se tiču akreditacije, tako da ono što se dešava u pojedinačnim slučajevima u Hrvatskoj nije dobar pokazatelj i odnos prema Republici Srpskoj", kazao je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U Agenciji za razvoj visokog pbrazovanja BIH očekuju da će ovaj problem uskoro biti riješen i ističu da u drugim stranim zemljama ovakvih problema nema.

U ovom slučaju najviše ispaštaju studenti odnosno mladi ljudi koji su svoje diplome stekli trudom i radom, a pitanje je gdje će ih i kada moći koristiti. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()