Struka otkriva: Evo šta je dobro jesti za sehur, a čime se iftariti

Nutricionistica pojasnila kakva bi nam ishrana trebala biti u ramazanu

14.03.2024. 18:26
  • Podijeli:
hrana pixabay-65f338d20b452.webp Foto: Pixabay

Post predstavlja voljnu apstinenciju ili odricanje od hrane i pića na određeni period. Gladovanje ili kalorijska restrikcija je najviše ispitana medicinsko-nutritivno-dijetetska intervencija koja ima sposobnost da uspori starosnozavisne promjene i poveća ne samo dužinu već i kvalitet života. Kazala je ovo Inga Marković, nutricionistica.

Osjećaj sitosti

- Ramazanski post predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca i spada u najteže i najzahtjevnije vrste posta. Postoje dva obroka u ramazanu, sehur i iftar - rekla je Marković za Avaz.

Za sehur, dodaje, preporučuje se konzumiranje namirnica s visokim indeksom sitosti, a to su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i njihovi proizvodi. Namirnice ovakvog sastava daju duže vrijeme osjećaj sitosti, sporije se vare, sporije podižu nivo glukoze u krvi i ne uvode u kratkom roku u hipoglikemiju. Za sehur se tako pripremaju jela čija su baza meso, jaja i sir, uz priloge povrća, riže ili mahunarki.

- Preporučuje se i unos jezgrastog voća koje olakšava post i ne dozvoljava deficit važnih nutrijenata. Post se započinje konzumacijom vode - govori Marković.

Unos vode

Za iftar je bitno, kaže, nadoknaditi energiju koju je tijelo koristilo za vrijeme posta. Bitno je da obrok u iftaru bude baziran na ugljenohidratnim namirnicama „niskog indeksa sitosti“, ali visoke energetske vrijednosti.

- Iftar se počinje unosom vode i njena količina treba biti najmanje devet čaša raspoređenih na dva dozvoljena obroka u postu. Potom suhe šljive, hurme ili smokve, koje brzo vraćaju energiju visoko podižući nivo šećera u krvi. Za osobe s poremećajem metabolizma glukoze i inzulinskom rezistencijom preporučuje se unos bobičastog voća koje manje utječe na glukozu u krvi - navodi Marković.

Detoksikacija organizma

Post doprinosi sprečavanju i liječenju hroničnih poremećaja i bolesti, kao što su gojaznost, hipertenzija, povišene masnoće u krvi, inzulinska rezistencija, metabolički sindrom, preddijabetes, dijabetes, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija i kancer.

U toku posta dolazi do detoksikacije organizma, kao i do reguliranja hormonskog statusa tako što se smanjuje lučenje hormona koji izazivaju poremećaje krvnog pritiska, šećera i lipida.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()