Stranačka rotacija na čelu Instituta: Osuđenik zamijenio osumnjičenog

Institut za javno zdravstvo RS ima novog direktora

04.03.2022. 16:05
  • Podijeli:
institutvasiczeljkovicuna.jpg

Branislava Zeljkovića, koji trenutno pred domaćim pravosuđem ima status osumnjičenog, zamijenio je stranački kolega Kostadin Vasić, sa tri presude iza sebe.

Vasić je bio dugogodišnji funkciner SDS-a a na pomenutu funkciju je postavljen kao kadar Ujedinjene Srpske, partije kojoj se priključio krajem 2018. godine, ubrzo nakon posljednjih opštih izbora.

Podsjećamo, Zeljković je pod istragom u okviru afere “Korona ugovori” zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i tako oštetitio budžet Republike Srpske za više od 790.000 maraka. Uhapšen je 16. septembra prošle godine i pet mjeseci je proveo u pritvoru, zbog čega je suspendovan sa direktorske pozicije. Izlaskom iz pritvora prestali su razlozi suspenzije ali je Zeljković odbio da se vrati na staru poziciju.

Zbog toga je Ujedinjena Srpska poslala novi prijedlog, koji je Vlada RS potom i prihvatila, a izbor je pao na aktuelnog šefa poslaničkog kluba ove partije u Narodnoj skupštini RS Kostadina Vasića. Da je imenovanje stranačko potvrdili su i ministri Boris Pašalić i Suzana Gašić, koji su poručili na konferenciji za medije da su glasali za Vasićevo imenovanje jer je direktorska pozicija po koalicionom dogovoru pripala Ujedinjenoj Srpskoj, te da se u izbor te partije ne miješaju.

Premlaćivanje komšije

Opozicija iz Republike Srpske te pojedini mediji osporili su ovo imenovanje stavljajući u prvi plan, kako su naveli, Vasićevu nestručnost te podatak da iza sebe ima tri presude.

Naime, Vasić je prošle godine prvostepeno osuđen u Osnovnom sudu u Zvorniku na deset meseci zatvora zbog premlaćivanja komšije Ljubiše Vasića ispred kafića ”Džentlmen” u pomenutom gradu. Proglašen je krivim za nanošenje teških tjelesnih povreda, a zajedno s njim za isto djelo je osuđen i Todor Nikolić.

Premlaćivanje se, prema presudi, dogodilo 30. decembra 2017. godine ispred kafića, koji se nalazi u sklopu Vasićeve kuće. Žrtva je, kako se navodi, zadobila teške povrede u vidu preloma vilice, kao i druge povrede.

Vasić je ranije rekao da nije učestvovao u tom premlaćivanju, te da je presuda nepravedna, zbog čega se žalio. Predmet je sada na drugostepenom odlučivanju, što je za UNU potvrđeno i iz Okružnog suda u Bijeljini.

“Trenutno se vodi krivični postupak. Predmet je po žalbi zaprimljen u ovaj sud 22. februara ove godine te shodno tome u ovom postupku još uvijek nije zakazana sjednica vijeća, niti je postupak pravosnažno okončan”, saopštili su iz suda.

Prema pisanju CIN-a, Vasić ima još dvije presude za isto krivično djelo. Prvo je 2001. godine na Okružnom sudu u Bijeljini pravosnažno osuđen na tri mjeseca, a potom 2004. na dva mjeseca zatvora.

Vasić odgovorio kontrapitanjem

Sam Vasić na optužbe odgovara kontrapitanjem zašto njegova biografija nije bila sporna za niz funkcija koje je u posljednje dvije decenije obavljao kao kadar opozicionog SDS-a.

“Bio sam savjetnik zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara BiH, direktor Kulturno-sportskog centra, poslanik u republičkom parlamentu 12 godina, odbornik itd. Tada je sve bilo u redu, a sada je sve oko mene sporno. Zakon je ispoštovan. Statut je ispoštovan. Ja kao pravnik mogu da budem na čelu Instituta”, rekao je za UNU Vasić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()