Šta kažu građani Banjaluke i Sarajeva na pitanje hoće li biti rata u BiH

Koliko ova retorika uznemirava građane?

26.04.2024. 22:35
  • Podijeli:

Dijeljenje dokumenta o navodno ugroženom miru u BiH po društvenim mrežama, nakon čega su, po običaju, uslijedili brojni komentari, ponovo su u javni prostor nametnuli priču o tome je li moguć novi sukob u BiH.

I dok neke građane takve priče uznemiruju, drugi su, čini se, na njih već oguglali.

Šta je, zapravo, pravi cilj takve retorike - raspitala se Maja Popović.

Sve po starom u Bosni i Hercegovini. Spominjanje novog rata, bolne tačke u BiH. Koliko ova retorika uznemirava građane?

"Nekako ne vjerujem da može biti rata".

"Oni su vagabundi, ne znaju kako će drugačije opstati na sceni".

"Nema govora da bilo šta povjerujem, sve je to po starom. Prije ne znam koliko počeli su pričati, tako i sada pričaju".

"I meni je sumnjičavo šta će se desiti, ne pratim inače politiku, nisam taj tip ali izbacuje po tik toku, izbacuje svuda, huškaju".

"Da, poprilično me strah, ne bih voljela išta loše da se desi i ne do Bog da naslutimo nešto, rat kakav", kazali su nam građani Sarajeva.

A ovo je mišljenje stanovnika Bajaluke:

"Ja sam to preživjela sad me više ništa ne plaši. Ja sam izbjegla sa troje male djece i težak je život bio, sad me više ništa ne plaši".

"Pa ja mislim da je malo i prenaduvano ali ima razloga za strah a moje je mišljenje da ovi političari trebaju da smanje tenzije, da se urazume i da ne rade to više".

"Mi kao običan narod sve tri nacije se volimo, nije do nas. To su ove strane sile Istok Zapad i njihovo ludilo".

"Ne znam da li me plaši ali da uznemiruje narod, sigurno da".

"Ja vjerujem da je to prenaduvano jer uvijek se to pričalo. Vjerujem da uvijek negativne stvari mogu više privući pažnju nego negativne".

Pored raznih objava pojedinaca na društvenim mrežama, pojavili su se i dokumenti s memorandumom Parlamenta Federacije BiH kojima se poziva na rat za koje je dokazano da su falsifikati. Sve je to moglo izazvati paniku kod nekih građana.

"Činjenica da smo mi upravo izloženi ovakvoj retorici već jako dugo vremena, nas je nekako anestezirala odnosno desenzitivirala nas je za ovu temu, smanjila prag šokantne reakcije odnosno provokativne koja se upravo želi razviti. Tako da kod nekih ljudi postoji strah, kod nekih postoji rezigniranost i indiferentnost", kazao je Samir Forić, sociolog na FPN UNSA.

Pitali smo struku šta je cilj ove dobro poznate retorike?

"Cilj te retorike jeste da se stvara permanentna kriza unutar koje će se skrenuti pažnja sa većih tema. Takođe to je izgleda jedini način djelovanja koji naši političari prepoznaju. Oni nažalost ne mogu da nađu druge okvire komunikacije i druge forme i mislim da za to nisu ni sposobni, nažalost", pojasnio je Forić.

Nažalost, godinama slušamo priču o novom ratu. A dok slušamo tu priču, mnogo manje pažnje obraćamo na informacije koje utiču na egzistenciju koja je postala prava borba da ne kažemo rat.

Pa tako najava poskupljenja struje prošla je skoro neprimjetno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()