Evo šta kaže zakon: Da li djeca imaju obavezu da se brinu o starim roditeljima?

Više o tome kako je to propisano zakonom u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

10.04.2024. 08:54
  • Podijeli:
Roditelji i deca-63f782635eaca.webp Foto: Pixabay

Kada dođu u pozne godine, roditelji postaju nemoćni, bolesni te često ne mogu da se brinu o sebi. No, da li znate šta je dužnost djece kada se njihovi roditelji nađu u takvoj situaciji?

Više o tome kako je to propisano zakonom u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Šta je propisano zakonom u Srpskoj?

Prema Porodičnom zakonu RS, članom sedam, koji se odnosi na dužnosti djece prema roditeljima, propisano je da su djeca dužna da se brinu o svojim roditeljima, da se prema njima odnose s poštovanjem i da ih pomažu kada je to potrebno.

To je sve što je određeno ovim zakonom kada je riječ o tome da li su djeca dužna da se brinu o roditeljima, te nije detaljnije određeno u kojim situacijama je to neophodno.

Naravno, činjenica je to da je u naš mentalitet utkana briga i staranje o roditeljima, a s obzirom na to da pozne godine donose nemoć i bolest, s kojima se stariji roditelji teško mire, pa se može reći da je naša dužnost da im pomognemo.

Kako je to propisano zakonom u FBiH?

Slična situacija je i na nivou Federacije BiH, pa je tako članom 128. Porodičnog zakona FBiH propisano da je dijete dužno poštovati roditelje i ostale članove porodice.

U ovom zakonu je navedeno i da je dužnost djeteta da pomaže roditeljima.

Takođe, kao što je to slučaj sa navedenim zakonom u RS, nema dodatnih pojašnjenja, niti je pojašnjeno šta podrazumijeva pomaganje roditeljima.

Evo kako je to u regiji

U Srbiji je Porodičnom zakonom propisano da je dijete dužno da roditeljima pomaže u skladu sa svojim godinama i zrelošću.

Takođe, kako se navodi, dijete koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine dužno je da djelimično podmiruje potrebe svog izdržavanja, odnosno izdržavanja roditelja i maloljetnog brata odnosno sestre, pod uslovima određenim ovim zakonom. Više na LINKU.

I u Crnoj Gori je Porodičnim zakonom propisano da je dijete dužno da roditeljima pomaže u skladu sa svojim godinama i zrelošću.

Takođe, dijete koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine dužno je da djelimično podmiruje potrebe svog izdržavanja, odnosno izdržavanja roditelja i maloljetnog brata odnosno sestre, pod uslovima određenim ovim zakonom. Opširnije o ovom zakonu na LINKU.

U Hrvatskoj je Obiteljskim zakonom propisano da je dijete dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obazrivo prema članovima porodice. OVDJE možete detaljnije proučiti zakon.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()