Šta je soj "kraken": Podvarijanta koronavirusa koji se širi

U Bosni i Hercegovini do sada nije detektovan niti jedan slučaj zaraze ovim sojem

12.01.2023. 17:48
  • Podijeli:
koronavirus kovid shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Pojavom podvarijante omikron soja koronavirusa (XBB.1.5.) zvanog "kraken" stvorila se i određena doza zabrinutosti u javnosti. Ipak, struka napominje kako mjesta panici nema.

Ova podvarijanta se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca i za veoma kratko vrijeme raširila se većim dijelom svijeta.

Za svega par dana procenat zaraze je sa četiri posto skočio na 40 posto od ukupnog broja pozitivnih na COVID u SAD-u.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uvjeravaju da mjesta za paniku nema, a istog su mišljenja njihove kolege iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Oni smatraju kako je ovaj soj "samo bljesak na radaru u Evropi u smislu broja slučajeva" i da njegova smrtnost nije veća u odnosu na omikron soj.

U Sarajevu, ali ni u Bosni i Hercegovini do sada nije detektovan niti jedan slučaj zaraze ovim sojem, no stigao je naprimjer u Rumuniju u kojoj su za sada potvrđena dva slučaja zaraze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()