Šta je s bontonom i kućnim odgojem: Živimo li u svijetu iskrivljenih vrijednosti?

Zašto su se vrline pretvorile u mane

17.02.2024. 20:10
  • Podijeli:

Odavno živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti. Ono što se nekada zvalo bontonom i kućnim odgojem, danas lijepo ponašanje i ljubaznost, posebno žena se često kod muškaraca tretira kao slabost i koketiranje.

Zašto je to tako i kako su se vrline pretvorile u mane istražila Maja Popović.

Nekada je prolazak pored osobe bez pozdrava često značio da ste nevaspitani... Danas, pozdrav i lijep odnos prema drugima predstavlja pravi izazov. Ako ste još i žena, time vam je i teže...

"Počesto mi se dešava da budem ljubazna prema nekim momcima i onda oni to shvate baš kao što ste vi rekli, koketiranje i onda ih je nekako kasnije teško odbiti jer oni misle da se ja nekako zezam sa njima".

 A zašto je ovo postala sve češća praksa?

Sistem vrijednosti, danas je sve seksualizirano, pristojnost je seksualizirana.

"Lakše je vjerovati da ako je neko prijatan I ljubazan da on koketira, nego da je on samo pristojno vaspitan", kaže Sonja Stančić, psiholog-

Ljubaznost se danas vrlo često smatra kao slabost. Jer ljudi pretežno sve tumače onako kako njima odgovara, a ne onako kako stvarno jeste.

"Ljubaznost u ovom slučaju kod vas se smatra kao slabost, od vas se očekuje da budete taf I naf, da vi takođe, ako sam ja esesovac, onda I vi morate da budete esesovac. To je loše I naopako postavljen vrijednosni sistem. Ne postoji u našim životima ništa bitnije od vrijednosnog sistema. Ljubaznost kaže uvažavam te, mogu da te čujem, mogu da te pozdravim I tretiram te ne kao objekat nego kao subjekat", ističe Sead Pašić, sociolog.

"Mi ćemo sve ono što je dobro ako mi to nismo sposobni da uradimo reći da je to loše, bez obzira o kome se to radi. Ovdje je slučaj žena koja pristojno komunicira. Negdje se stvorio taj pogled da žena ako želi da bude ravnopravna sa muškarcem ona jednostavno mora da bude robusna I mora da postane muško I mora da komunicira kao muško", kažw Sonja Stančić, psiholog.

Ističe da, ako nisu onda su one koketne i žele na lakši način da dođu do nekih stvari u svom životu.

Međutim borba žena za ravnopravnost ne znači, kaže Stančićeva, da se one trebaju ponašati neljubazno i da trebaju biti drske, dodajući da je sve, izgleda, otišlo u pogrešnom smjeru. Sa druge strane, Pašić objašnjava da se jasno zna šta je koketiranje.

"Ja vam mogu govoriti da ste vi ljubav mog života i ovo i ono a ja sam potpuni lažov jer me to ništa ne košta ali ja kad uradim ovo kada mi se zjenice rašire to je onda nešto drugo", objasnio je Sead Pašić, sociolog.

 Dakle, riječi su jedno a djela drugo. Ali je jasno da koliko god se trudili, iskazati poštovanje prema nekome, jasno je da se nije rodio ko je narodu ugodio.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()