Šta je otkrila akcija "Klaster": Preko 50 lažnih diploma na nekoliko privatnih fakulteta

Uhapšeno 10 osoba, a glavni tužilac, Milenko Kajganić kazao kako je činjenica da se diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi

05.06.2023. 21:30
  • Podijeli:

Preko pedeset lažnih diploma otkriveno je dvogodišnjom akcijom SIPA-e na nekoliko privatnih fakulteta u BiH početkom ove godine. 

U akciji “Klaster” kao najvećoj ikada u visokom obrazovanju BIH, SIPA je uhapsili  10 osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti. 

Dokle se stiglo sa istragom?

''Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, govori da nesporno neko u lancu kontrole rada inspekcijskih institucija ne radi svoj posao'', izjavio je nedavno glavni tužilac Tužilaštva BIH Milanko Kajganić.

Neko? Ali ko? E na to KO evrima, umjesto znanjem, kupuje diplome i to na kilo – nema odgovora! Dokle je stigla istraga – nema odgovora. Tužilaštvo BIH izignorisalo je naša pitanja. Tako je tri mjeseca nakon hapšenja – tajac. Ali ponovo i pokazalo:

''Povezanost rukovodilaca i nastavnog kadra sa visoko pozicioniranim funkcionerima, odnosno, politikom'' -kaže Damjan Ožegović iz Transparensi international BIH.

U kojoj su oni koji, takođe, kupuju diplome. Profesori koji su digli svoj glas kako afera ne bi bila zataškana i možda pomislili ''evo ga, krenulo je', ipak će sačekati na epilog. Ako ga i bude. A nadaju se da hoće.

''Vjerujem da su svi toliko svjesni šta bi zapravo značilo da ovim bukvalno zakucamo sebi poslednji ekeser u visoko obrazovanje bez njegove visoke profesionalne, etičke, akademske kompetentnosti Republika Srpska nema nikakvu šansu'', kaže Đorđe Vuković, profesor Fakulteta političkih nauka Banjaluka, koji je jedan od šest profesora koji su u otvorenom pismu upućenom akademskoj zajednici RS i BiH, podržali akciju ''Klaster''.

Dijagnoza postoji. Rješenje se zna. Ali, provođenje se odugovlači. Jer niko ne istražuje istražioce. A tu bi, možda, mogao da bude ključ.

''Izgleda da se radi o nekoj krupnoj ličnosti sa političke scene koja je uspjela sve ovo na neki način drži zataškanim još uvijek'' , kaže Mirjana Orašanin iz Odbora za obrazovanje, nauku i kulturu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sidnikat obrazovnja vjeruje da bi u slučaju zataškavanja afere visoko obrazovanje opstalo prividno,ali u njega niko više ne bi vjerovao.

''Davno smo govorili da ne trebamo prepuštati prosvjetne fakultete privatnicima, ali niko nije radio određene analize i uvijek se rade neke reforme bez određenih analiza'', kaže predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

Prema našim saznanjima Inspektorat je pročešljao rad vioskoškolskih ustanova. Uslijedile su žalbe resornom Ministarstvu i postupci su u toku.

U cijeloj priči apsurd je i činjenica da je ne tako davno fomirana komisija za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju RS. 

Zato je nejeasno kako je moguće da niko baš nije bio upoznat sa izdavanjem lažnih diploma. A posebno je skandalozno ako jeste, a ćutao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()