Šta će BiH dobiti ulaskom Hrvatske u Šengen: Nova rampa za bh. izvoznike

Ulaskom u Šengen hrvatska granica će postati vanjska granica Unije, a šta će to značiti za BiH?

10.11.2022. 07:08
  • Podijeli:
Stop_rampa_granica_Foto Pixabay-1663790452961.webp Foto: Pixabay

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog januara, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio šengenskog prostora.

Ulaskom u Šengen hrvatska granica će postati vanjska granica Unije. Šta će to značiti za BiH?

Šengenski prostor

Ulaskom u Šengenski prostor hrvatska granična policija postat će odgovorna za čuvanje granice Evropske unije. Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prelazima sa prvim susjedima biti pooštrene. U Spoljnotrgovinskoj komori podsjećaju da su od 30 graničnih prijelaza za međunarodni teretni transport samo dva prijelaza na kojima se može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi od početka sljedeće godine zbog oštrijih kontrola mogli biti dodatno opterećeni.

Ulaskom Hrvatske u Šengen mi očekujemo određene pojačane kontrole iako nas uvjeravaju da u tom kontekstu neće doći do nikakvih novih procedura ali dovoljno vam je to da vi raspolažete sa 2 granična prelaza. Pri tom ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH 72 posto svojih roba izvozi na tržište EU a prva tranzitna zemlja je Hrvatska.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni promet RS Nikola Grbić za UNU kaže da je svima sve jasno i da svi vide kakva je trenutno situacija na granicama.

Pojednostavljeni postupak koji to nije

"Postavlja se pitanje svih graničnih prijelaza u BiH, a posebno onih frekventnih, a to je Gradiška, Izačić, Rača... Na njima su nepregledne kolone, a čeka se nekoliko dana da bi se granica prešla. Naravno sve će to biti još gore ulaskom Hrvatske u Šengen, sva procedura koja se dešavala na granicama Hrvatske i Slovenije sad se seli na našu granicu. Poznavajući koliko su dosad bili ažurni, sve nam je jasno, Mi sto posto krivima Upravu za indirektno oporezivanje BiH sa njihovim nberadom i nemarom", naglasio je Grbić.

Dodao je da je prije par mjeseci uveden pojednostavljeni postupak.

"Svima su bila puna usta kako će se s tim postupkom riješiti problemi na granici, međutim postalo je još gore. Novi sistem ne funkcioniše ni blizu onako kako treba i kako se to očekivalo. Nespretni su. Postavlja se novo pitanje ulaskom Hrvatske u zonu Šengena. Sve se to seli na naše granice, na našim granicama će se vršiti detaljni pregledi, a sve će to narediti Evropska unija. Mi očekujemo da nam slijedi kolaps, ako se sad čeka do dva dana da se pređe granica, onda je sve svima jasno. Jasno je šta će se dešavati od početka sljedeće godine", istakao je Grbić.

Prema njegovim riječima, više puta je od nadležnih institucija u BiH traženo da se reagira.

"Bilo je bezbroj sastanaka da se stanje poboljša, tražili smo da se na frekventnim graničnim prijelazima ubaci treća smjena, ali ništa. Vjerovali iline sve je ostalo na dopisima ili razgovorima. Pretpostavljam da nadležni vnisu znali šta smo tražili, a da mi još nismo došli ni do izlaznih vrata kancelarije u kojoj smo razgovarali. Da smo se tad vratili da ih pitamo o čemu smo razgovarali vjerujem da oni ne bi znali", kategoričan je Grbić.

Naglasio je da nadležne ne zanima ovaj problem.

Poljoprivreda se guši

"Nema razumijevanja i mogu zamisliti šta će se tek dešavati sa ulaskom Hrvatske u Šengen", zaključio je Grbić.  

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za UNU kazao je da je problem granice prisutan već godina.

"Vlast ima inters da uništi poljoprivrednu proizvodnju, da bi ovdje profitirao uvozni lobi. Oni se ne trude da bilo šta učine, a i ova situacija je pokazatelj. Otežava se izvoz našim ljudima, našim kompanijama. Stav svih poljoprivrednika jeste da se vlast trudi da ugasi poljoprivrednu proizvodnju", istakao je Bićo.

Prema njegovim riječima do sad je bilo bezbroj dopisa, apela i sastanaka.

"Oni nas uredno saslušaju na tim sastancima, međutim kad izađemo preko vrata sve ide po starom. Oni to mogu riješiti začas, kod nas se najviše robe uvozi iz Hrvatske, tražili smo da se uvedu recipročne mjere. Zabranite uvoz ili ga otežajte kao što oni to rade nama, ali jok. Znaći interes je da se ugasi domaće, da bi neko profitirao, a to su pojedinci iz vlasti", smatra Bićo.

Dodao je da se kritika odnosi na sve nivoe, od opštine pa sve do vrha države.

"Ne možemo mi kriviti Hrvatsku, to su pravila EU i oni se toga drže, ali ja ne mogu našim da se načudim. neće nas da zaštite, pa neće svoj budžet da zaštite, šta ćemo dalje pričati. Imamo nenormalnu situaciju, imamo vrijedne ljude, neobrađenu zemlju, a ništa, Znamo da se prije rata proizvodilo 80 posto svega što nam je potrebno, a nešto ser i izvozilo. Imamo Posavinu i Semberiju, pa i Hercegovinu. Imamo gdje proizvesti, ali vlast radi protiv nas. Guše nas", zaključio je Bićo.

Nove procedure i iskustva

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da očekuju da će im nakon zvanične potvrde o ulasku u šengenski prostor nadležne institucije iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja imaju sa postojećom granicom Šengen zone u Sloveniji.

Mi smo očevici da na graničnim prelazima BiH su zaista ogromne gužve se dešavale proteklih 10 godina a sada ulaskom Hrvatske u Šengen sve te gužve koje su se dešavale na granici sa Slovenijom prelaze na granicu sa BiH i Hrvatskom.  
Hrvatska će ulaskom u Šengen prevoznicima raditi jedan veoma detaljan pregled koji je po obavezama da to radi gdje će doći do još većih gužvi nego što jesu.

"U sigurnosnom smislu ulazak susjedne zemlje u Šengen zonu doprinijeće većem stepenu zaštite vanjskih granica šengenskog prostora, a time i naše zajedničke granice", saopštili su iz Granične policije BiH.

I građane očekuju novine prilikom ulaska u Evropsku uniju od sljedeće godine. ETIAS sistem trebao je biti paralelno uspostavljen sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali je njegova primjena odgođena do novembra 2023. godine. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()