Slučaj "Dženan Memić": Zijad Mutap i ostali oslobođeni su optužbi

Tokom prethodne godine pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje

24.11.2022. 09:00
  • Podijeli:

Presudom Suda Bosne i Hercegovine optuženi Zijad Mutap i ostali oslobođeni su optužbi.   

Naime, Sud BiH donio je presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih koji su optuženi da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Prvoptuženi je bio Zijad Mutap, zatim njegova kćerka Alisa Ramić, koja je jedini svjedok događaja no poziva se na amneziju. Među optuženima su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i recepcionar hotela "Kristal".

Oni su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, a Tužilaštvo BiH ih tereti i za protivzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Obrazloženje presude

Sudija Suda BiH Branko Perić ovom prilikom kazao je da se iz činjenica vidi kompleksnost ovo krivičnog slučaja.

"Čuli smo da istraga nije razjasnila kako je došlo do povrjeđivanja Dženana Memića i Alise Ramić. Još uvijek ne znamo kome su optuženi pomagali prikrivanjem dokaza. Tužioci su saslušali 69 svjedoka. Način na koji se dokazivalo pokazuje da tužilačka konstrukcija nije bila na čvrstim temeljima. Jedan broj svjedoka saslušavan je na okolnosti koje su potpuno irelevantne. Sudskom vijću nije bilo jasno zašto su određeni svjedoci saslušavani. Slušali smo noćnog čuvara koji nije ništa znao ni vidio osim da je prolazilo policijsko auto. Čini mi se da su sami tužioci loše snalazili u ovom predmetu", kazao je Perić.

Dodao je da na kraju dokaznog postupka u dokaze uveden dnevnik Zijada Mutapa, koji ne pokazuje da postoji namjera prikrivanja dokaza, kao ni organiziranja kriminalne grupe.

"Ne postoje dokazi da Zijad Mutap navodi istragu na pogrešan trag. Iz dokaza stoji da je Alisa Ramić dala iskaz policiji na licu mjesta. Postavlja se pitanje zna li Alisa Ramić bilo šta više od onog što je rekla. Napad je uslijedio neočekivano, noću, a pitanje je dali je Alisa mogla vidjeti bilo šta više od onog što je rekla. Svjedoci su vrlo nepouzdano dokazno sredstvo", istakao je Perić. 

Prema njegovim riječima, iskazi Alise Ramić ne mogu se prepisati namjeri da nešta sakrije.

"Hasanu Dupovcu se stavlja na teret da je namjerno usmjeravao istragu na pogrešan trag. Sve što je optuženi poduzimao je logičan slijed operativnog lica. Optuženi Dupovac je o svemu obavještavao nadređenog. Tačno je da je Dupovac bio kod kuće Šerifa Konjevića, ali niti jedan od zapisa nije obrisan niti sakriven. Niti onaj sa kuće Konjevića niti onaj sa Ambasade Katara", rekao je Perić.

Dodao je da nema dokaza da je Josip Barić namjerno unosio pogrešne činjenice.

"On je zapisivao ono što je Alisa govorila. Nije jasno zašto bi Barić nešto skrivao. Nije izuzeo džemper, ali nema dokaza da je on taj propust učinio namjerno, a kako bi nešto sakrio. Tragovi krvi su pronađeni na licu mjesta i nema dokaza da oni pripadaju nekom od napadača ili nekim trećim licima", naglasio je Perić.  

Brojni svjedoci   

Tokom prethodne godine pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Jedan od njih otkrio je i šta se dešavalo neposredno nakon teških povreda koje je Dženan zadobio 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji od kojih je kasnije preminuo.

"M-3 (zaštićeni svjedok) je rekao da je Kapo vozio kardiomobil, da je išla Alisa Mutap i da je vozilo presretnuto od crnog džipa. Nisu ništa rekli kolegama, Alisi je rečeno 'Ti imaš amneziju'", kazao je zaštićeni svjedok M1.

U tom periodu Alisa je bila Dženanova djevojka i jedini svjedok tragedije, međutim od samog početka ona tvrdi da je izgubila svijest zbog čega se mnogih stvari ne sjeća. Upravo ta amnezija je ono što je sumnjivo porodici Memić, njihovom advokatu Ifetu Feragetu te medicinskim stručnjacima koji su angažovani u sudskim procesima.

No, to je samo jedno od niza stvari na koje porodica ukazuje da su nelogične i da ukazuju da je Dženan ubijen. Tokom prethodnih skoro sedam godina koliko traje njihova agonija, pokretano je i više sudskih postupaka te su lažno optuživane pogrešne osobe za saobraćajnu nesreću koja se nije dogodila.

Porodica Memić godinama tvrdi da je Dženan ubijen i da su ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci. 

Ovaj slučaj je duboko potresao i javnost u Bosni i Hercegovini pa je tako veliki broj građana uvijek pružao podršku porodici na brojnim protestima koje su organizovali u Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()