Složena situacija u Mramoru, novi nanosi uglja i zemlje otežavaju pronalazak rudara

Spasilačke ekipe smjenjuju se u Rudniku lignita u Mramoru, a timovi od po dvije osobe konstantno rade na uklanjanju nanosa u jami

04.05.2024. 20:05
  • Podijeli:
mramor rudnik vijesti ba-663604d54741b.webp Foto: Vijesti.ba

Prilično složena situacija vlada u jami Rudnika lignita u Mramoru kod Tuzle, gdje rudari satima pokušavaju pronaći kolegu kojeg su prije 36 sati zatrpali veliki nanosi zemlje i uglja prilikom otkopavanja te rude.

Spasilačke ekipe smjenjuju se u Rudniku lignita u Mramoru, a timovi od po dvije osobe konstantno rade na uklanjanju nanosa u jami.

Da je situacija kompleksna za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić, istaknuvši da kontinuirano stvaranje novih nanosa dodatno otežava situaciju. Shodno tome, nepoznanica je i dalje do kada će trajati cjelokupna akcija.

Veliku nadu predstavljao je jutrošnji pronalazak alata kojim je kopao ugalj unesrećeni rudar, a indicije su ukazivale na to da se on nalazi u neposrednoj blizini. Međutim, kako nam je rečeno, daljim kopanjem rudar nije pronađen.

Učesnici akcije spašavanja navode da je riječ o rizičnim aktivnostima koje se provode na terenu te će se u nastavku morati pristupati sa dodatnim oprezom. Inače, lokalitet u jami na kojem se zadesio rudar prilično je uzak te boravak od najviše dvije osobe u datom trenutku nije moguć.

Kao što je poznato, prvi kopač jučer na kraju treće smjene je ostao zarobljen u jamskoj prostoriji nakon obrušavanja velikih količina zemlje, do čega je dovelo stvaranje izuzetno jakog pritiska u unutrašnjosti jame koja se nalazi na dubini od 170 metara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()