Slika bh. neba po prvi put na ekranima Operativnog centra OS BiH

radarska slika bosanskohercegovačkog neba po prvi put prikazuje u Operativnom centru za zapovijedanje i nadzor u institucijama odbrane BiH

08.11.2023. 21:09
  • Podijeli:
vrijeme-put-nebo-saobracaj-banjaluka Cropped (1).jpg Foto: UNA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u srijedu je prisustvovao aktiviranju civilno-vojnog sistema za koordinaciju upravljanja vazdušnim saobraćajem (CIMACT), kojim se radarska slika bosanskohercegovačkog neba po prvi put prikazuje u Operativnom centru za zapovijedanje i nadzor u institucijama odbrane Bosne i Hercegovine (OCK2IOBiH), javlja Anadolu.

Operativni centar se koristi za zapovijedanje i nadzor Oružanih snaga BiH kao i za koordinaciju civilno-vojnih operacija tokom prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, vanrednog ili ratnog stanja u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat izvrsne civilno-vojne saradnje Ministarstva obrane BiH, Agencije za opružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i Evropske organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) radarska slika zračnog prometa sada se po prvi put vidi na ekranima operativnog središta OCK2IOBiH. Sistem CIMACT će biti korišten i u postrojbama zračnog motrenja i javljanja OS BiH.

“U provedbi zaštite suvereniteta naše države, Oružane snage BiH moraju nadzirati i naše nebo. Aktiviranje sustava CIMACT predstavlja izuzetan primjer civilno-vojne suradnje na polju nadzora zračnog prostora. Zahvaljujem predstavnicima BHANSA s kojima smo ostvarili ovaj projekt”, rekao je tim povodom Helez, nakon praktične prezentacije, koju je proveo časnik za zračno motrenje i javljanje OS BiH potporučnik Zenajd Tolja.

Sistem CIMACT je razvijen kao zajedničko koordinacijsko sredstvo za razmjenu informacija u zračnom prostoru između vojnih i civilnih korisnika. CIMACT integrira različite informacije kako bi se korisnicima pružio cjelovit pregled situacije u zračnom prostoru. Sporazum o korištenju sredstava CIMACT potpisan je između MO BiH i BHANSA krajem 2022. godine i osigurava da MO i OS BiH dobiju radarsku sliku sa sekundarnih radara Jahorina i Sarajevo-Butmir, a kojima upravlja BHANSA.

Kombiniranjem informacija sa sekundarnih radara s primarnom radarskom slikom, u značajnoj mjeri se povećava nadzor zračnog prostora u zoni odgovornosti. U cilju stručnog osposobljavanja pripadnika MO i OS BiH, agencija BHANSA je, u saradnji s predstavnicima EUROCONTROL-a, organizirala obuku za održavanje i korištenje sustava CIMACT, koja se pohađala u prostorijama BHANSA u Sarajevu. Posebno značajnu pomoć u provedbi sustava CIMACT pružio je Odjel za civilno-vojnu suradnju EUROCONTROL-a. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()