Sindikat metalaca organizuje protestnu šetnju Prvog maja, imaju dva zahtjeva

Oni su se povodom protestne šetnje koju će organizovati oglasili saopćenjem za javnost te su iznijeli predstavnicima vlasti svoje zahtjeve

27.04.2024. 23:00
  • Podijeli:
radnici-protesti-anadolija.jpg

Prvog maja, kada se obilježava Međunarodni praznik rada, na ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine izlaze nezadovoljni radnici iz metalske industrije. Oni će održati protestnu šetnju i vlastima dostaviti dva zahtjeva koja imaju.
Oni su se povodom protestne šetnje koju će organizovati oglasili saopćenjem za javnost te su iznijeli predstavnicima vlasti svoje zahtjeve.

"Drastičan i nezaustavljiv rast svih troškova života, odnosno veoma težak materijalni položaj metalskih radnika, nameće potrebu hitnog povećanja plata radnicima u metalskom sektoru, prvenstveno kroz povećanje najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru", naglasili su.

U cilju iskazivanja nezadovoljstva radnika metalaca aktuelnom situacijom i javnog isticanja zahtjeva da se hitno otvore pregovori o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora te da se hitno upute u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plati i set fiskalnih zakona donesena je odluka o održavanju Prvomajske protestne šetnje.

Sindikat ima dva zahtjeva te traži povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 KM na 5,68 KM i hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plati neto te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

"Ukoliko zahtjevi Sindikata metalaca ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor SM FBiH će razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u Federaciji BiH", kazali su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()