Senzori za mjerenje šećera za djecu koja boluju od dijabetesa tip 1 uskoro na listi FZO RS

Na ovu odluku pacijenti su čekali dugo vremena, a dodatno im je otežavalo i to što senzori nisu bili dostupni u BIH

21.07.2023. 20:45
  • Podijeli:

Na Listi medicinskih sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nakon što izmjene pravilnike stupe na snagu, naći će se senzori za kontinuirano mjerenje šećera za djecu koja boluju od dijabetesa tip 1 do 18 godina starosti. 

Na ovu odluku pacijenti su čekali dugo vremena, a dodatno im je otežavalo i to što senzori nisu bili dostupni u BIH.

Vidanka je majka dječaka koji boluje od dijebetesa tipa jedan. Vijest o besplatnim senzorima ih je obradovala, prvenstveno jer ovaj aparat nije bio dostupan u BIH. Sada jeste. Ranije su za njega izdvajali skoro tri stotine maraka mjesečno.

"Dugo godina smo se borili za to i znači nam mnogo, veliki kamen i teret je pao sa naših leđa. Svim roditelji pa i meni samoj je bilo teško doći do tih senzora pošto nisu dostupni kod nas", kazala je Vidanka Popadić Sredić, majka dječaka oboljelog od dijabetesa.

Senzori za dijabetes kontrolišu ovu bolest, a dostupni i besplatni će biti za oko šest stotina djece uzrasta do 18 godina.

"Bez tih senzora, sada ću vam reći podatak. Ukoliko dijete ima neku virozu, on ima oko 700 uboda mjesečno. Od 15 do 20 puta dnevno maltene vi bodete dijete da izmjerite koliki mu je šećer. Štetu činite djetetu, a ne možete mu pomoći", objašnjava Dejan Travar, član Udruženja Diabet no.1.

"Kada smo dobili prvi senzor mi smo se preporodili. Ne mogu da vam objasnim koliko je to lakše i za nas roditelje i da na neki način možemo voditi koliko toliko normalan život", rekla je majka dječaka oboljelog od dijabetesa, Vidanka Popadić Sredić

Fond zdravstenog osiguranja Republike Srpske neće snositi samo troškove senzora za dijabetes, već i pomoćne opreme potrebne za oboljele od ove bolesti.

"Korisnici senzora će pored senzora imati i dalje mogućnost da u određenoj količini koriste i trakice za mjerenje šećera o trošku fonda. Pored inzulina najnovije generacije finansiramo potrošne materijale za inzulinske pumpe, lancete, trakice, aparate za brzo određivanje glukoze i slično", kaže Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Za liječenje oboljelih od dijabetese fond godišnje izdvaja preko 33 miliona maraka. A Udruženje oboljeljih od dijabetesa Republike Srpske, dobilo je obećanje da će se ubrzo razmatrati i mogućnost sufinansiranja troškova nabavke senzora i za oboljelu omladinu do 26 godina koji su studenti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()