Savremene tehnologije ne zaobilaze ni univerzitete

Po prvi put ove godine u Banjaluci prijava brucoša onlajn

07.02.2023. 16:00
  • Podijeli:
kampus-univerzitet-banjaluka-foto-d.pozderovic.jpg

Moderna tehnologija omogućila je da se mnogi sistemi uvežu elekronskim putem. Cilj je svakako olakšati proces rada i stare fascikle ostaviti u prošlosti.

Tako naprimer širom fakulteta u Republici Srpskoj praksa je već odavno da se ispiti prijavljuju elektronskim putem, kao i da su brojne skripte i literatura dostupni studentima u onlajn formatu.

UNA je pitala Univerzitet u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu koliko su softverski povezani i kakvu saradnju ostvaruju u tom pogledu?

Prof. dr Vladimir Vladičić, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu rekao je za portal UNA da svaki korak koji poboljšava saradnju dva javna univerziteta u Republici Srpskoj je potreban i poželjan.

"Saradnja između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu je na izuzetnom nivou. Univerziteti vrše razmjenu nastavnog kadra u nedostajućem obimu, koji je i dalje izuzetno značajan. Nastavnici i saradnici oba univerziteta sprovode zajednička istraživanja i projekte što kao rezultat daje saradnju u smislu zajedničkog objavljivanja naučnih radova. Koautorstvo između nastavnika i saradnika je izraženo i prilikom izdavanja udžbenika i naučnih monografija. Nastavnici jednog univerziteta često učestvuju u komisijima i drugim stručnim tijelima na drugom univerzitetu. Sve prethodno navedene oblike saradnje mogu potvrditi i na ličnom primjeru. Studenti participiraju u Studentskoj uniji Republike Srpske i zajedno realizuju određene projekte", naveo je Vladičić.

Što se tiče dostupnosti literature onlajn i njene upotrebe i razmjene između univerziteta, Vladičić kaže da je poželjno da literatura bude dostupna na internetu, ali u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji tretiraju pitanje autorskih prava.

Prof. dr Miroslav Malinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, kaže za portal UNA da se saradnja dva, jedina javna univerziteta u RS odvija kroz niz institucionalnih nivoa.

"Što se tiče povezanosti, širok je pojam. Ova dva univerziteta su zajedno sa još nekoliko javnih institucija na istoj optičkoj mreži akademske zajednice - SARNETu (internet provajder), što znači fizičku povezanost putem "sigurnih kablova", optičkih linkova, putem kojih pristupamo na razne internet servise, globalno", kaže Malinović.

Dodaje da Univerzitet u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu imaju povezanost po pitanju razmjene.

"To praktično znači da korisnici Narodne univerzitetske biblioteke koja je smještena u Banjaluci, mogu lako da pretraže naše sadržaje", objašnjava Malinović.

Najavljuje digitalizaciju procesa za upis na prvu godinu studija. On dodaje da je realan cilj da se u narednom prvom upisnom roku može očekivati testni model za onlajn upis na članice Univerziteta u Banjoj Luci.

"To je komplikovan proces, koji uključuje mnogo dokumentacije čija se validnost mora provjeriti, pa nije očekivati realno da se u kratkom roku provede. Cilj ovakvog načina prijave na fakultet je da prije samog prijemnog kandidati, ne moraju da dolaze na fakultete, već da se prijave putem onlajn sistema, a onda prilikom dolaska na prijemni da donesu dokumentaciju u čvrstoj kopiji", jasan je Malinović.

Navodi da Univerzitete u Banjoj Luci koristi dvije grupacije repozitorijuma (zbirka dokumenata u digitalnom obliku).

Elektronizacija baze podataka u raznim segmentima posljednjih godina je u usponu, poseno kada je obarzovanje u pitanju.  Ovakva organizacija rada u velikoj je mjeri olakšala i pojednostavila rad. Ova praksa predstavlja neupitnu prednost u odnosu na stari sistem „papira“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()