Sarajevske škole dobile dozvolu da po potrebi skrate časove zbog ramazana

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudin Sivro upitao je zašto bi se Ministarstvo trebalo miješati u te stvari

12.03.2024. 17:40
  • Podijeli:
top_žuta_tabija_ramazan_anadolija 1-641b3ab3ab031.webp Foto: Anadolija

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje školama Kantona Sarajevo u dalo je saglasnost školama da zbog mjeseca ramazana mogu skratiti trajanje časova u drugoj smjeni.

"Kao i prošle godine i ove godine dali smo saglasnost školama da u toku mjeseca ramazana, primjenjujući razumnu prilagodbu, mogu skratiti trajanje časova u drugoj smjeni, svih časova u dugoj smjeni ili zadnje časove, a sve u zavisnosti od toga koliko traje nastava u svakoj školi. Cilj je omogućiti učenicima koji poste slobodno vrijeme za iftar", pojasnila je ministrica Naida Hota Muminović.

Hota Muminović pojašnjava da će direktorice i direktori organizovati će odgojno-obrazovni proces u skladu sa ovom saglasnošću.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudin Sivro upitao je zašto bi se Ministarstvo trebalo miješati u te stvari.

"Postavlja se pitanje, zašto ministarstvo se ne petlja u puno važnije stvari. Za nas je to populistička odluka. Takvu odluku ministrica je mogla donijeti prije početka ramazana, prošle sedmice, a ne nakon zahtjeva pojedinaca vjerovatno iz njene partije ili njenih prijatelja i to su ad hoc odluke. Sve što radi ta ministrica vodi ka srozavanju obrazovnog sistema", kazao je Sivro.

Sivro navodi da se postavlja pitanje šta je sa učenicima koji nemaju iftare i zašto su u situaciji da je i njima skraćena nastava.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()