Samoća je borba za nove roditelje – možemo li se svi prestati pretvarati da je sve u redu?

Izolacija, pogoršana društvenim pritiskom i smanjenjem usluga, može dovesti do postnatalne depresije. Otvorenost bi pomogla

28.10.2022. 14:18
  • Podijeli:
majcinstvo_majka_beba_Pixabay-1664203628051.webp Foto: Pixabay

Doživjela sam trenutak čiste, nepatvorene radosti ove sedmice. U dvorištu crkve St Pancras Old, gledajući svog sina kako otkriva vedro jesensko jutro po prvi put, vjetar u drveću koji ga tjera da vrti glavom i smiješi se svojim širokim osmijehom, ponovno sam osjetila čaroliju djetinjstva, osjećaj za koji sam mislila da izgubio zauvijek. Samo smo on i ja, zajedno, otkrivali svijet i na nekoliko minuta se činilo da se više nikad neću osjećati usamljeno.

Roditeljstvo uključuje mješavinu emocionalnih uspona i padova. 

Za svaki ovakav trenutak postojao je i onaj kontrastni – stajanje u drugom parku i osjećaj gotovo fizičke usamljenosti. Kao pisac, navikla sam mnogo sati provoditi sretno sama, ali iz nekog razloga ne postoji ništa poput društva malog djeteta koje bi naglasilo osjećaj samoće. Aistraživanje britanskog Crvenog krsta pokazalo je da više od osam od 10 majki (83%) mlađih od 30 godina ima osjećaj usamljenosti neko vrijeme, dok je 43% reklo da se osjećaju usamljeno cijelo vrijeme. Drugo istraživanje pokazalo je da se 90% novopečenih majki osjeća usamljeno nakon poroda, a više od polovice (54%) smatra da nema prijatelja.

Proces postajanja majkom – sazrijevanje, kako se sve više zna – uključuje ogromne hormonalne promjene i veliku promjenu identiteta, kao i iskorijenjivanje naših uobičajenih struktura podrške i rutina. 

Zbog toga je, rečeno nam je, imati "mame prijateljice" koje doživljavaju te iste promjene toliko važno, a ti odnosi, između obje majke i njihovih beba, mogu trajati cijeli život. 

No smanjenje usluga znači da je besplatne grupe za podršku teže pronaći u mnogim područjima, a prenatalni kursevi poput onih koje nudi NCT mogu biti skupi za ljude s niskim primanjima. I samo zato što dijelite jedno životno iskustvo ne znači da ćete imati još mnogo toga zajedničkog (što je jedan od razloga zašto mislim da je tako važno nastaviti provoditi vrijeme sa svojim prijateljima bez djece, a ne napustiti ih, kao što neki rade ). 

Ponekad druge majke mogu biti nepokolebljive i takmičarski nastrojene, ili jednostavno previše iscrpljene da bi se uključile dalje od nekoliko pristojnih pozdrava. Žene koje su migrirale ovamo takođe se suočavaju s jezičnim i kulturnim barijerama, kao i s odvojenošću od vlastitih obiteljskih mreža, što pogoršava njihovu potencijalnu društvenu izolaciju.

U nedavnom intervjuu , komičarka i spisateljica Daisy May Cooper govorila je o tome kako joj je bilo teško sprijateljiti se s drugim majkama kad je rodila dijete.

"Ako vidim tvoju ranjivost, onda sam tu, kao moljac plamenu", rekla je. “Ali nikada se nisam uspjela povezati s, na primjer, ženama koje sam upoznala u svojoj neonatalnoj skupini koje su se pokušavale pretvarati da je sve u redu. A ti bi rekao: 'Hajde, popijmo čašu vina, reci mi što se zapravo događa.' 'Ma ne, sve je u redu! Pričajmo samo o djeci!' WhatsApp grupa bila je samo hiljade i hiljade poruka o gnječenju avokada. Mislila sam, ako ne mogu prodrijeti kroz tu površinu, onda sam vani, jednostavno nisam zainteresovana."

Slažem se. Više me zanima sprijateljiti se sa ženama kojima se možete požaliti na svoje natučene grudi ili koje vam govore koliko im nedostaje džoint u kadi, nego s onima koje – kako je sjajno satirizirano u australskoj komediji The Letdown , koja se vrti oko grupe za trudnoću – sumnjičavo pogledaj svoju kavu i reci: „Znači, ne dojiš?“ Srećom, upoznao sam samo nekoliko prosudnih tipova, od kojih me je jedan pitao kako je izgledalo rođenje moje bebe kao uvodni potez i nadovezao se na to s "nema veze, sada je ovdje" prije nego što mi je ispričao sve o tome njezin vlastiti bazen za rađanje, plutanje, ispijanje soka od mrkve, iskustvo slušanja house muzike.

Imala sam nevjerovatnu sreću što su žene koje sam upoznala i sprijateljila se u neonatalnim grupama iskrene i duhovite o izazovima majčinstva, a WhatsApp grupa sveučilišnih prijatelja s malom djecom pruža ključnu moralnu podršku. 

Kad sam bila trudna, pridružila sam se Peanutu, aplikaciji za društveno umrežavanje koja ima za cilj povezati trudnice, ali me gotovo istog trena odbio ton šefice "imaš-ovo-djeco" upita profila pitanja i odgovora ("Ti" Ja sam žena! Ti si već superheroj!” “Kad bi me glumila glumica, to bi bila … Jennifer Aniston”).

Prijateljica koju sam upoznala na besplatnoj grupi za roditelje koju vodi vijeće nedavno je spomenula da mi je poslala poruku, a ja nisam odgovorila, pa sam možda trebala dati više šanse. Što se tiče Mumsneta, mračno smiješna Daisy May Cooper Am I Being Unreasonableje nazvana po poznatoj ploči za rasprave na web stranici, o kojoj je bila ovisna kada joj se brak raspadao. 

Čini se da web-mjesto nije usmjereno na moju demografsku skupinu (i kao svaka platforma društvenih medija ima svoj udio nestalnih članova), ali mnogim ženama pruža vitalan sustav podrške u ranjivom trenutku na isti način na koji su prethodne generacije imale Nacionalni Ženski registar ili siguran početak .

Znamo da kod novopečenih majki usamljenost može pogoršati postnatalnu depresiju – to je samo jedan od razloga zašto su konzervativni rezovi za Siguran početak tako očajnički tužan skandal. Živi u Islingtonu, koji je zadržao središta ranih godinapod sloganom “Bright Start” bila je privilegija zbog velikog broja grupa i aktivnosti koje su roditeljima besplatno dostupne, piše Guardian.

Svi bi roditelji trebali imati pristup ovim uslugama (postnatalna depresija i usamljenost pogađaju i očeve). Nažalost, sve dok ne budemo imali laburističku vladu, malo je vjerojatno da će se stvari promijeniti, ali barem postoje male utjehe – ljubaznost stranaca bila mi je nevjerojatna. Svakog dana netko se obrati meni i mom sinu lijepom riječju, osmijehom ili pitanjem. Možda su i sami bili tamo i plaćaju unaprijed, kao što ću i ja, ako vidim novu mamu ili tatu na igralištu, izgledaju usamljeno ili izgubljeno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()