Sa tržišta u BiH povučeni iz prodaje bicikl za djecu, električni rešo i svjetlosni lanac

Iz prodaje povučen je bicikl za djecu "14' AOMMAT" zbog rizika od povrede

03.01.2024. 21:45
  • Podijeli:
biciklo_foto_Agencija-6595c2b2d1e4b.webp Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je iz prodaje svjetlosni lanac "Multi function" porijeklom iz Kine koji predstavlja opasnost od strujnog udara i požara jer: dužina kabla između utikača i prve svjetiljke je manja od propisane, proizvod ne sadrži neophodna upozorenja i nije propisno označen.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20.

Također, iz prodaje povučen je bicikl za djecu "14' AOMMAT" zbog rizika od povrede.

Zemlja porijuekla je Kina, a bicikl predstavlja rizik od povrede jer: držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima, označavanje bicikla nije u skladu sa propisanim zahtjevima.

Bicikl, kako su naveli iz Agencije, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Iz trgovina je povučen i električni rešo JX-2020A iz Kine, jer predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer: nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, nema adekvatnu konstrukciju, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u Bosni i Hercegovini.

Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-9.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()