Roditelji u Sarajevu zabrinuti: Zbog problematične učenice reagovalo Ministarstvo

Vršnjačko nasilje u školi

16.10.2023. 18:45
  • Podijeli:
ucionica-djaci-klupe-skola-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Povodom otvorenog pisma roditelja učenika Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Sarajevu, u kojem su izrazili zabrinutost za sigurnost njihove djece, zbog neprihvatljivog ponašanja učenice ove škole, oglasili su se iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.


Iz Ministarstva ističu da su putem Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije upoznati sa događanjima u JU Osnovna škola “Skender Kulenović”, u petak 13. oktobra.

“Informisani smo da je škola, u skladu s propisanom procedurom, organizovala multisektorski sastanak na kojem su i druge službe u zajednici upoznate s problemom u JU OŠ ‘Skender Kulenović’.Takođe, prethodne školske godine smo upoznati da je neprihvatljivo ponašanje učenice bilo prisutno i da je škola poduzimala sve propisane mjere u cilju rješavanja navedene problematike. Nije nam poznato koje mjere su poduzimale druge službe zajednice, odnosno Služba socijalne zaštite, Centar za mentalno zdravlje i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova“, saopšteno je iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Iz ministarstva naglašavaju da je pitanje osjetljivo.

„Smatramo da je pitanje vrlo osjetljivo i da se mora rješavati na nivou stručne zajednice i kao takvo se tretirati. Učenici s neprihvatljivim oblicima ponašanja moraju imati osiguranu stručnu podršku i tretman, ali i sigurnost svih članova školske zajednice mora biti osigurana“, ističu iz ministartsva i dodaju:

„Škola nas je obavijestila da će se u utorak, 17. oktobra u 9 sati ponovo organizovati multisektorski sastanak, gdje će sve službe iz zajednice poduzeti mjere, svako iz svoje nadležnosti, u cilju osiguranja zaštite i dobrobiti svih učenika, a i kompletne školske zajednice, te realizirati preporuke u saradnji s roditeljima djeteta”.

Roditelji su u otvorenom pismu naveli da se u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ dešavalo i dešava kontinuirano vršnjačko nasilje, koje je škola uz pomoć Centra za socijalni rad, policije i Centra za mentalno zdravlje pokušavala riješiti od prošle godine.

 Kako su naveli, dijete koje napada druge učenike je natprosječno inteligentno, ali je agresivno prema drugima i autodestruktivno, te dosadašnji rad nije pokazao promjene ili donio rezultate, pišu Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()