Rijedak prirodni fenomen u pritokama Sane praznik za oči

Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja strogo zabranjeno djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije

04.05.2024. 18:29
  • Podijeli:
Sana_riba_foto_FB-66363bb2e2289.webp Foto: Facebook/NezavisneNovine

U pritokama rijeke Sane ovih dana se odvija mrijest škobalja, zanimljiv i rijedak prirodni fenomen, pa se tako mogu vidjeti brojna jata ove riblje vrste kako polažu ikru.

"U plićacima Blihe, Kozice, Banjice i drugih manjih rijeka može se vidjeti na hiljade riba. Nevidljivim prirodnim zakonitostima ovaj događaj ponavlja svake godine u isto vrijeme, te je zbog njega povećana ribočuvarska budnost na ovdašnjim rijekama", kaže Teufik Hasanić, sanski ribočuvar.

Prema njegovim riječima, Kozica i Banjica su naročito poznate po ovome fenomenu, a razlog je što ribe biraju toplije vode kako bi obavile mrijest. U ove dvije pritoke Sane ulijevaju se termalni izvori, što ih čini pogodnima za mrijest, a ovome procesu pogodovale su i tople vremenske prilike ove godine.

Prema riječima ihtiologa, škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200 hiljada ribljih jaja što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima.

U Društvu sportskih ribolovaca "Devet Rijeka" iz Sanskog Mosta, ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta pojačan rad ribočuvarskih službi, koje i tokom noći obilaze ovdašnje rijeke.

Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja strogo zabranjeno djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()