Raste broj prijava za nasilje: Kako zaštiti žene?

Žrtve mogu prijaviti nasilje u JU "Centar za socijalni rad" putem telefona, lično, dolaskom u Centar,

08.12.2023. 07:30
  • Podijeli:
nasilje shutterstock-645cf60621902.webp Foto: Shutterstock

U posljednje dvije godine došlo je do porasta prijava i broja predmeta za nasilje u porodici, kazala je za "Nezavisne novine" Neda Dragić, stručna radnica - psihologica u JU "Centar za socijalni rad" Banjaluka.

"U zadnjih 11 mjeseci dobili smo oko 140 predmeta za nasilje u porodici, prošle godine bilo je 219, a 2021. godine oko 180. To ukazuje da dolazi do porasta predmeta za nasilje u porodici i da je to ozbiljan društveni problem", kazala je Dragićeva, koja već 15 godina radi u banjalučkom Centru za socijalni rad, a posljednje četiri godine raspoređena je na odjeljenje porodično-pravne zaštite, na poslovima nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, zadatak i uloga Centra za socijalni rad je prioritetno zaštita žrtava nasilja u porodici, prevencija nasilja, razvoj mjera socijalne i pravne zaštite, pružanje usluga socijalnog rada i dobrobiti lica izloženih nasilju u porodici i u saradnji s policijom i ostalim subjektima zaštite da stvore uslove za prekid nasilja i bezbjednu i sigurnu zaštitu žrtve.

"Glavni cilj je podrška i osnaživanje žrtve na planu ličnosti, povećanje samopouzdanja, smanjenje stresogenih faktora, strahova, nesigurnosti, psihosomatskih tegoba, te predlaganje da se žrtva obrati sistemu zdravstvene zaštite, kao i da se radi na osnaživanju za predstojeće sudske postupke", kazala je Dragićeva.

Ističe da žrtve mogu prijaviti nasilje u JU "Centar za socijalni rad" putem telefona, lično, dolaskom u Centar, ili se mogu za pomoć obratiti putem pismenog obrasca koji dobiju u prijemnoj kancelariji.

"Međutim, prvi subjekti zaštite su policija i svim žrtvama savjetujemo da se obrate prvo policiji, jer su oni nadležni da obavijeste Okružno javno tužilaštvo kao istražni organ koji je u obavezi da incidentni događaj kvalifikuje kao krivično djelo ili ne. Nakon toga, poziva se Centar za socijalni rad s ciljem dalje zaštite žrtve nasilja", objašnjava ona i ističe da Centar posreduje prilikom preuzimanja ličnih stvari žrtve nasilja u porodici.

"Organ starateljstva je u uskoj saradnji sa sigurnim kućama i nevladinim organizacijama, kao i svim subjektima zaštite, a sve s ciljem najefikasnije zaštite žrtava nasilja. U toku psihosocijalnog rada sa žrtvama nasilja, na zahtjev policije ili Okružnog javnog tužilaštva, stručni radnici Centra dostavljaju socijalnu anamnezu s prijedlogom izricanja hitnih i zaštitnih mjera. Takođe, stručni radnici sudu daju prijedloge za izricanje hitnih i zaštitnih mjera, a koje su propisane Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici", objašnjava Dragićeva.

Ističe da nakon što postupe po prijavi da se dešava nasilje u porodici, bilo da je na poziv policije, po zahtjevu stranke ili prema prijavi stručnog lica sa drugih poslova, škole ili drugih organizacija i ustanova, Centar preduzima sve neophodne radnje da se zaštiti žrtva nasilja, prioritetno sa maloljetnom djecom.

"Jedan od oblika privremenog zbrinjavanja žrtve nasilja jeste smještaj u Sigurnu kuću, te organ starateljstva preduzima i sprovodi sve radnje privremenog zbrinjavanja žrtve. Dok je žrtva nasilja smještena u Sigurnoj kući, stručni radnici u kontinuitetu i u saradnji sa koordinatorima iz Sigurne kuće rade na izlaznoj strategiji žrtve nasilja, koja se upoznaje sa svojim pravima iz socijalne, porodično-pravne i dječje zaštite u Centru za socijalni rad", kaže Dragićeva.

Prema njenim riječima, pored rada sa žrtvom nasilja, stručni radnici pozivaju i počinioce nasilja u Centar ili odlaze u kućnu posjetu.

"To se radi s ciljem suočavanja nasilnika s posljedicama njegovog ponašanja, mogućim sankcijama, podsticanjem pozitivnih promjena u ponašanju, upućivanjem u zdravstveni sistem, posebno lica koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, sa bolestima zavisnosti od alkohola, narkoticima, ili se upućuju u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja na psihosocijalni tretman u vezi sa kontrolom bijesa, agresije i nasilničkog ponašanja", rekla je Dragićeva.

Napominje da stručni radnici idu redovno na obuke kada je u pitanju tematika nasilje u porodici, zato što je prema žrtvama nasilja neophodan poseban pristup i senzibilnost, kao i stvaranje povjerenja od strane žrtve prema stručnom radniku.

"Centar za socijalni rad Banjaluka je s ciljem unapređenja svog rada u slučajevima nasilja u porodici i pružanja podrške i zaštite žrtvama nasilja u porodici formirao tim koji čine stručni radnici Centra, čime je obezbijeđeno stalno dežurstvo socijalnih radnika van radnog vremena, u dane vikenda i u vrijeme praznika", kazala je ona i napomenula da su stručni radnici često izloženi riziku od nasilja.

"U našoj ustanovi imamo obezbjeđenje i nije nepoznato da su stručni radnici pozivali policiju jer su izloženi raznim verbalnim prijetnjama. Ponekad stručni radnici strahuju za svoje živote, jer i oni imaju svoje porodice, posebno kada znamo šta se dogodilo u Srbiji kada su nastradali stručni radnici iz Centra za socijalni rad. Međutim, tu je radno i životno iskustvo kao navika, stručnost u radu sa takvim strankama da se zna u kojoj situaciji i kako se ponašati", zaključila je Dragićeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()