Ranjavanje u školi u Lukavcu: Umjesto alarma, brz zaborav

Događaj u kojem je trinaestogodišnjak u školi ranio nastavnika bio je u fokusu javnosti tek nekoliko dana

20.07.2023. 18:36
  • Podijeli:
Lukava skola 01 foto UNA-648b304822d90.webp Foto: Una

Prelako i prebrzo prelaženje preko pucnjave u kojoj je sredinom juna u Osnovnoj školi u Lukavcu trinaestogodišnji učenik ranio nastavnika, ostavlja gorak ukus u ustima jer nije učinjeno ništa kako bi se ponavljanje sličnih tragedija u budućnosti izbjeglo.

Nezaintersovanost nadležnih institucija za ovaj slučaj je još šokantnije imajući u vidu da je pomenutom događaju prethodio onaj u Beogradu, u kojem je samo mjesec i po dana ranije u školi "Vladislav Ribnikar", četrnaestogodišnjak ubio devetoro djece te radnika obezbjeđenja i ranio još pet učenika.

Smjenjuju se kriza za krizom

Sociolog Vladimir Vasić za UNU naglašava da je brz zaborav sličnih tragedija tipičan za savremena društva, ali i naglašava kako je je nedopustivo što i nadležne institucije olako prelaze preko njih.

„Živimo u vremenu gdje imamo mnogo izvora informacija, one se cjelodnevno i jako brzo plasiraju u javni prostor, a samim tim i prolaze, zaboravljaju, ne ostavljajući značajnijeg traga u javnosti. Međutim, opasno i skandalozno je to što tako ozbiljne tragedije, poput masakra na Cetinju, 'Ribnikaru' ili pomenuta pucnjava u školi u Lukavcu, nisu bile prekretnice za donošenje ključnih odluka koje su mogle da promijene, da preduprijede, preveniraju slične stvari. Mi iz njih nismo izvukli pouke i vrlo lako će nam se ponoviti", kaže naš sagovornik.

Hiperprodukcija vijesti sa mreža i masovnih medija, dodaje on, se dodatno usložnjava u društvu kakvo je bosanskohercegovačko, gdje se preko noći smjenjuju kriza za krizom. 

"Danas svjedočimo ozbiljnoj društvenopolitičkoj krizi, ustavnoj krizi, na ivici smo maltene i ratnih sukoba. Čini mi se da smo nekako zanemarili i stavili sa strane događaje koji bi trebali u normalnim društvima da budu primarni. Kod nas, da budemo iskreni, to nije začuđujuće ali svakako jeste zabrinjavajuće", kaže Vasić.

Rastrojen sistem

Sve što danas propuštamo da učinimo, naglašava naš sagovornik, vrlo brzo će nam se u budućnosti "obiti o glavu". 

"To vam je kao kad tinejdžer koji nije naučio osnove računanja krene da studira pa ima ozbiljnih problema. Za očekivati je u budućnosti da imamo veoma ozbiljnih posljedica po mlade ljude, jer nismo kao odgovorni pojedinci i kao odgovoran sistem, izvukli nikakvu poruku ni iz Beograda, Cetinja pa ni Lukavca, koji se dogodio direktno kod nas. Živimo u užasno rastrojenom sistemu, užasno traljavoj državi. Konstantno produkujemo krize, a ni na jednu od njih nismo znali adekvatno da odgovorimo", kaže Vasić.

Razlog za brz zaborav događaja iz Lukavca, Vasić vidi i to što domaćim političarima ta tema nije od velikog značaja.

"Ona ne donosi profit i niko za nju nema interes. Ta tema neće poljuljati politički sistem, nije aktuelna u tom smislu. Političarima događaj u kojem je dijete pucalo u školi nije interesantan. Da li je iko nakon pucnjave u Lukavcu podnio ostavku? Jesmo li napravili analizu rada školskih ustanova, centara za socijalni rad, policije... Nismo ništa napravili. I nećemo napraviti. Nema napretka ovdje u tom pogledu dok god ne krenemo u neke radikalne promjene, u ojačavanje u kadrovskom smislu ili smjene kadrova koji rade neodgovorno svoj posao. Nisam u posljednje vrijeme vidio da je bilo ko podnio ostavku ili da je smijenjen jer ne zna da radi svoj posao sem kad neko nije partijski podoban", rekao je Vasić.

Kazne za roditelje učenika nedoličnog ponašanja

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, kojima je predviđena kazna do 1.500 KM roditeljima nedoličnog ponašanja.

"Ovim izmjenama stvaraju se pravne osnove za donošenje i drugih propisa kojima će se regulisati ponašanje učenika tokom školovanja te ponašanje roditelja vezano za saradnju sa školom u cilju prepoznavanja, prevencije i/ili sprečavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika", naveli su, između ostalog, iz Vlade TK.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()