Protesti: Zadržite ljekare, ujednačite plate i prava, brinite o zdravstvu

Mostar, Bihać, Tuzla, Sarajevo, Goražde, Zenica - danas sa jasnom porukom, upaljen je crveni alarm

26.10.2023. 22:00
  • Podijeli:

Zadržite ljekare, ujednačite plate i prava, brinite o zdravstvu - univerzalne su poruke ljekara širom Federacije koji su 30-minutnim štrajkom upozorenja, ponovo skrenuli spažnju na brojne probleme. Iako zatražen početak pregovora sa federalnom Vladom o kolektivnom ugovoru, nadležni danas bez reakcije.

Mostar, Bihać, Tuzla, Sarajevo, Goražde, Zenica - danas sa jasnom porukom, upaljen je crveni alarm.

Nekadašnja upozorenja postala su stvarnost a današnji štrajk samo je početak, upozoravaju ljekari. Vrijeme je, kažu, da se i njihov glas čuje.

"Cilj jeste da se doktori moraju adekvatno platiti, jer ćemo se suočiti sa situacijom da uošte nemamo doktora. Moraju u svim kantonima biti adekvatno plaćeni", kazao je Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

U novom kolektivnom ugovoru, ako do njega dođe, potrebno je da koeficijenti budu veći, satnicu povećati sa 2,35 na 3 marke. Prije nekoliko mjeseci od Vlade Federacije dobili su obećanje da će prava biti ujednačena, koja se trenutno razlikuju i do 50 posto.

"Mi u USK imamo na 100.000 stanovnika imamo oko 130 ljekara, dok Kanton Sarajevo na isti broj ima 320 ljekara. To govori da imamo otprilike tri puta više posla za manje novca", kaže Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK. 

"Samim time što su tako velike razlike, teže je zadržati ljekare u malim sredinama. To se već I osjeti. Povećava se I osjećaj kod mladih ljudi da njihova perspektiva nije u našem zdravstvenom sistemu", kazala je Ahida Suljkanović Mahmutović iz Sindikata doktora medicine i stomatologije UKC Tuzla.

"Za sada samo prazna obećanja da će biti pregovori I od ministra Rimca da je spreman započeti pregovore ali bez vremenskog roka kada pregovorati", poručila je Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Ukoliko taj poziv ne uslijedi uskoro, ljekari najavljuju generalni štrajk, masovnije proteste sa porukom da bi zdravstvo moglo u potpunosti stati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()