Protest osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH

Na proteste se odazvalo nekoliko stotina građana

03.12.2022. 13:59
  • Podijeli:
protest-638b4ecc6d128.webp Foto: Anadolija

Osobe za invaliditetom protestovale su danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu na kojem su izrazile nezadovoljstvo predloženim zakonskim rješenjima i svojim položajem u društvu.

Protest je organizovala Unija osoba sa invaliditetom u FBiH povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Na proteste se odazvalo nekoliko stotina građana, koji su parolama ukazivali na, kako kažu, napravedan odnos vlasti u FBiH prema licima sa invaliditetom.

Predsjednik Unije osoba sa invaliditetom u FBiH Adnan Dervišević rekao je da su osobe sa invaliditetom u diskriminišućem položaju, što ih stavlja u građane drugog i trećeg reda.

Organizatori skupa zatražili su da iz parlamentarne procedure bude povučen Nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom i da Vlada FBiH stupi u pregovore sa predstavnicima Unije zbog izrade novog zakonskog rješenja.

Oni traže da osnovica za obračun ličnih invalidnina i naknade za njegu drugog lica čini 50 odsto prosječne plate u FBiH te isplatu jednokratne pomoći.

Od Vlade FBiH se traži da predloži nacrt zakona o ortopedskim pomagalima, kao i da se osnuje kancelarija pravobranilaštva za djecu sa poteškoćama u razvoju

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()