Prošla je 31 godina: Graham Bamford se zapalio pred britanskim Parlamentom zbog rata u BiH

Graham nije imao nikakve veze s Balkanom, ali su ga televizijski izvještaji, prvo iz Hrvatske, a zatim i iz BiH sve više uznemiravali

29.04.2024. 12:00
  • Podijeli:
Graham Bamford_foto_PrtSc-662f47cae4504.webp Foto: PrtSc

Prošla je 31 godina kako se Britanac Graham Bamford zapalio ispred zgrade britanskog Parlamenta u znak protesta, te kako bi skrenuo pažnju javnosti na rat u Bosni i Hercegovini.

Graham nije imao nikakve veze s Balkanom, ali su ga televizijski izvještaji, prvo iz Hrvatske, a zatim i iz BiH sve više uznemiravali.

Nakon njegove smrti, pronađeno je i pismo, u kojem je na pisao:

"Britanski narod mora zaustaviti rat u Bosni, koristeći silu ako je potrebno. Britanska vojska ne smije biti samo počasna straža na masovnim pogrebima. Bosanskohercegovačke bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što bi trebali, vojno zaštititi. Ne smiju stajati sa strane i promatrati".

Vjeruje se da je Bamforda posebno pogodilo to što je vidio izvještaje o masakru bošnjačkih civila, koji je počinjen od strane hrvatskih snaga dvije sedmice prije nego što će se spaliti.

Masakr iz Ahmića, gdje je među ubijenim bila i tromjesečna beba, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, smatra se kao krvoločan zločin koji ga je posebno pogodio.

Na mjestu gdje se Bamford zapalio je kasnije podignuta spomen-ploča.

"Na ovom mjestu 29. aprila 1993. godine Graham Bamford spalio se i umirućim glasom poručio: Moramo pomoći djeci Bosne", natpis je na maloj crnoj ploči koja se nalazi na travnjaku ispred zgrade britanskog Parlamenta u Londonu.

Grad Sarajevo je 2009. godine ustanovio godišnju nagradu za humanost koja nosi ime po Grahamu Bamfordu, koja se dodjeljuje za Dan grada Sarajeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()