Prosječna plata ne može da pokrije potrošačku korpu

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.168 KM

01.03.2024. 21:51
  • Podijeli:
potrosacka-korpa-anadolija.jpg

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec januar 2024. godine iznosi 2.577,29 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,91%.

Saopšteno je iz Saveza sindikata RS, dodajući da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

"Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.168 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 647 KM, za prevoz 226 KM, tekuće održavanje domaćinstva 143 KM, a nabavka obuće i odjeće u januaru mjesecu koštala je 193 KM. Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru 2024. godine iznosi 1.312 KM i veća je za 8,00 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u decembru mjesecu 2023. godine", stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je prosječna neto plata isplaćena u januaru 2024. godine odnosi se na platu zarađenu u decembru 2023. godine.

"Tek će prosječna plata isplaćena u februaru , koja će biti objavljena u drugoj polovini marta, pokazati pravi efekat podizanja najniže plate sa 700 na 900 KM, kada se očekuje i značajniji rast prosječne plate u Srpskoj. Najviša prosječna plata u Republici Srpskoj u januaru mjesecu 2024. godine isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.758 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 981 KM", saopšteno iz Saveza sindikata.

Niske prosječne plate u januaru mjesecu 2024. godine primili su radnici zaposleni u  djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.048 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 1.030 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.086 KM. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()