Da ili ne? Telefoni u školama?

Više detalja u prilogu Nevene Topić

19.02.2024. 20:55
  • Podijeli:

Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je da se težom povredom dužnosti učenika smatra korišćenje svih informaciono-tehničkih uređaja koji ne služe vaspitno-obrazovnom procesu. Svaka škola na prijedlog nastavničkog vijeća, može da propiše da učenicima nije dozvoljeno upotreba mobilnih telefona za vrijeme boravka u školi. U jednoj banjalučkoj osnovnoj školi ova praksa je uvedena još prije dvije godine.

"Potpuno zabranjena upotreba mobilnog telefona unutar školskog objekta. Naravno u slučaju bilo kakve eventualnosti, učenik se javi nastavniku za vrijeme časa čak ili odjeljenskom starješini ako mora hitno nazvati roditelja ili bilo koga, odobri mu se ali opet izađe ispred školskog objekta", kazao je Miroslav Popržen, direktor osnovne škole Sveti Sava Banjaluka.

U srednjom Poljoprivrednoj školi učenici mogu koristiti telefon na odmorima između časova, ali na času...

"Oni se smiju koristiti samo u slučajevima kada je to u funkciji realizacije nastavnog časa, u drugim slučajevima to nije dozvoljeno", kazala je školski pedagog, Sanja Vujović.

U suprotnom propisane su disciplinske mjere, opomena razrednog starješine ili ukor odjeljenskog vijeća. Težom povredom dužnosti učenika smatra se i zloupotreba mobilnih telefona.

"Ukoliko se radi o zloupotrebi u smislu snimanja video zapisa i njihova distribucija dalje putem društvenih mreža ili prema drugim licima prema Zakonu o srednjoj školi za to postoje teža povreda učeničnih dužnosti i izricanje mjera pa čak i krajnja mjera isključenje iz škole"., dodala je Vujovićeva.

Šta o upotrebi telefona u školama misle učenici?

"Mislim da se treba pridržavati pravilnika zato što definiše neko poštovanje prema nastavnom planu ali realizacija pravilnika je nešto drugo, većina učenika to ne poštuje", smatra Aljoša Milojević, učenik 4. razreda srednje Poljoprivredne škole Banjaluka.


"Treba nam i zbog izrade nastavnog plana, često nam treba zbog proširenja jezika, imamo njemački, engleski. Ima dosta učenika koji imaju zdrastvenih problema i moraju se javiti roditeljima", kaže Una Mitrović, učenica 3. razreda srednje Poljoprivredne škole Banjaluka.


"Mobilni telefoni nam trebaju da se javimo roditeljima, a sa druge strane neko to koristi u loše svrhe."

"Mislim da je pretjerano, jer u slučaju da se nešto desi, neki hitan slučaj trebamo nekog da pozovemo a ja nemam način nekog da pozovem."

Plan resornog ministarstva je uvođenje aplikacije za filtriranje internet saobraćaja, koja će sve učenike za vreme boravka u školi zaštititi od zlonamjernih sadržaja na internetu.
Nedavno je u 37 osnovnih i srednjih škola u RS aktivirana usluga kojom je maloljetnim licima blokiran pristup određenim neprimjerenim sadržajima, koji se između ostalog, odnose na promociju oružja, droge, terorizma, nasilja, internet klađenja, kao i internet igre

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()