Prijedlog sindikata da najniža plata bude 800 KM

Navedeni iznos je za 150 KM veći od sada utvrđene najniže plate

14.01.2023. 10:25
  • Podijeli:
Novac Pare_Armin Durgut PIXSELL-1663585600363.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Savez sindikata Republike Srpske predložiće da iznos najniže plate bude 800 KM, što je u skladu sa realnim troškovima života, istakla je predsjednik Saveza Ranka Mišić.

Navedeni iznos je za 150 KM veći od sada utvrđene najniže plate, a prema riječima Mišićeve novi iznos treba da uključi inflaciju od 16,8 odsto, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i troškove za sindikalnu potrošačku korpu.

"To bi trebalo da bude 800 KM, a u drugom krugu da dosegnemo 1.000 KM kao iznos najniže plate. Mi stavljamo to na sto, i argumentovano ćemo braniti ovaj prijedlog", rekla je Mišićeva za RTRS.

Mišićeva je ocijenila uvredljivim prijedlog Unije udruženja poslodavaca od 673 KM kao najniže plate u Srpskoj i dodala da je besmisleno pričati o povećanju od 23 KM u odnosu na sadašnji iznos minimalne plate.

Ona je navela da se Vlada Srpske u protekle četiri godine odrekla značajnog iznosa koji je ostao u privredi, te da su Sindikatu očekivali da se taj iznos prelije u plate zaposlenih.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske, koji je održao elektronsku sjednicu u četvrtak, 5. januara, donio je zaključak da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da će Vlada, ako ne bude dogovora socijalnih partnera, donijeti odluku o visini najniže plate za ovu godinu prije nego što bude isplaćena prva ovogodišnja - januarska koja se dijeli u februaru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()