Priča jednog Splićanina: Evo zbog čega se Vedran iz Njemačke vratio u rodni grad

Nije s tim računao, međutim vrlo brzo počeli su mu nedostajati dugi splitski sunčani dani

09.03.2024. 11:47
  • Podijeli:
split-turizam-pixabay.jpg

Dva mjeseca u Berlinu bila su dovoljna mladom hrvatskom arhitektu Vedranu Kusturi da uvidi kako Njemačka nije ono čemu se nadao.

A nakon još dva spakovao se i vratio u svoj Split. Pritom, glavni grad Njemačke nije bio njegov prvi susret sa životom daleko od porodice i prijatelja, u inostranstvu. Kratko nakon završenog fakulteta, 2022., preselio se u Milano, gdje je proveo gotovo dvije godine, ali htio je probati i nešto drukčije od južnjačkog načina života. Uvijek je, reći će, mislio kako je sjever Evrope uredniji, uređeniji te da bi u takvoj zemlji sigurno bilo jako ugodno živjeti.

Do posla nije bilo teško. Radilo se o kompaniji za promet nekretninama, koja je tražila nekog za vođenje društvenih mreža na pola radnog vremena. Sve je riješio putem interneta; probno razdoblje četiri mjeseca, plata 500 evra, a nakon toga puno radno vrijeme i, za početnike, 1600 evra. Kako je hrvatski arhitekt bio već uvelike prisutan na društvenim mrežama i zarađuje kao influenser za dizajn interijera, start od 500 evra nije mu bio problem. Međutim manje-više sve drugo pokazalo se problematičnim…

– Krenulo je od stana. Stanodavci često traže platnu listu za tri-četiri mjeseca, neki žele da dođete na intervju, a i prilično je skupo. Za početak, odlučio sam se za sobu u zajedničkom stanu, cijena 750 evra. Usput, u Milanu sam jednosobni stan plaćao 800 evra – uspoređuje Vedran. Ispostavilo se da je stan peterosoban i da ću živjeti s čak četvero nepoznatih ljudi. No gore je bilo to što su ga momci , inače iz Južne Amerike i Azije, prilično zapustili. Bio je u centru i zapravo jako lijep, s visokim stropovima i tamnim brodskim podom, ali trebalo mi je mjesec dana da ga očistim. Mislim da sam samo na sredstva za čišćenje potrošio 200 erva – prisjeća se Vedran šokantnog početka, prenosi Večernji list.

No stan je bio u centru, nedaleko od ureda, i berlinska svakodnevica mogla je započeti. Posao je bio zanimljiv, paralelno su pritjecali i dodatni prihodi od influenserskog angažmana. Nije s tim računao, međutim vrlo brzo počeli su mu nedostajati dugi splitski sunčani dani.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()