Praznici: Rođaci stigli, a koliko nam zaista pomaže dijaspora?

Rade u tuđini, a troše kod kuće

04.05.2024. 20:35
  • Podijeli:

I upravo praznici su migrirali stanovništvo neke da odu, neke da se vrate i sa porodicom tradicionalno proslave praznike.

Saobraćajne gužve su bile gotovo pa neizbježne. I ne čudi, kada ovom prišijete činjenicu da BiH ima jednak broj stanovnika u zemlji i inostranstvu. Većina njih finansijski pomaže porodicu i prijatelje, što zbirno u velikoj mjeri utiče na ekonomska kretanja u zemlji. Kako i koliko provjerila je Marina Majkić Miletić.

Rade u tuđini. Troše kod kuće. Rođaci stigli. Koliko nam pomaže dijaspora?

Šta kažu u Sarajevu:

"Dijaspora puno pomaže, salju milione maraka", "Puno nam znači, vidi se to po turizmu ugostiteljstvu, po svim uslužnim djelatnostima", "Da li dijaspora utiče na vas kucni budzet? Utiče, ja sam dijaspora, utičem dosta na svoj budzet".

Osim što troše, rođaci i salju. Na godišnjem nivou preko 3 milijarde maraka stigne u BiH po osnovu radničkih doznaka.

- ukupni tekući transferi iz inostranstva u 2023. godini - 5,26 milijardi KM
- personalni transferi u 2023.godini - 3,79 milijardi KM
- penzije iz inostranstva u 2023. godini - 1,36 milijardi KM.

Statistički podatak koji je važan a koji pokazuje koliko je ona važna za ekonomiju BiH jeste da su radničke doznake jedna petina raspoloživog dohodka BiH koja je direktno zavisna od potrošnje stanovništva

Oko deset odsto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili sami.

Šta kažu u Banjaluci:

"Pomognem i ja, to je zamjena 1:1", "Nema nikoga nit mi ko pomaže, sve sama u lijepoj našoj RS", "Mojoj majci da, dobro dođe", "Ooo kad bih ja imala nekoga da pošalje to bi bas bilo fino".

Kao loši djaci mogli bismo prepisati dobre prakse.

Jedan broj zemalja se razvio na tom konceptu veze između dijaspore i investicija. Tipočan promjer je Irska koja je zahvaljujući dijaspori u SAD-u i povoljnom pol.ambijentu dovela do transformacije svoje ekonomije...ona je dobila status keltskog tigra.

Tigrovi, medvjedi, svejedno nam je, samo kad bismo sistemski iskoračili prema našima u tuiđini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()