Pravosuđe u Republici Srpskoj već petnaesti dan u štrajku: Građani na mukama

Kako uđju tako i izađu. Građani koji pokušavaju predati dokumentaciju u Osnovnom sudu u Banjaluci samo odmahuju rukom, jer petnaesti dan vraćaju se neobavljenog posla

13.03.2024. 20:15
  • Podijeli:

Sindikat pravosuđa Republike Srpske petnaesti je dan u štrajku. Kažu da neće odustati od svojih zahtjeva i ukoliko oni hitno ne budu usvojeni preduzeće radikalnije mjere. U petak idu na pregovore sa predstavnicima ministarstva pravde.

Kako uđju tako i izađu. Građani koji pokušavaju predati dokumentaciju u Osnovnom sudu u Banjaluci samo odmahuju rukom, jer petnaesti dan vraćaju se neobavljenog posla zbog štrajka dvjesta pedeset radnika Sindikata pravosuđa Republike Srpske. Radnici su odlučni da istraju u svojim zahtjevima za povećanje osnovne plate koja sada iznosi 870 maraka, što je manje od minimalca, poručile su danas sindikalne vođe. Zahtjeve i argumente ukrstice u petak na sastanku sa resornim ministarstvom.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Srpske kaže da su spremni smo na određene kompromise. "Nama je u interesu da kao odgovorni sto prije dodje do prekida štrajka i da se vratimo na posao. Mi ćemo naše aktivnosti zaoštriti ako ne bude rješenja ”.

Sanja Topić radnik Osnovnog suda Banjaluka kaže da ovaj sud prima 1000 stranaka dnevno, sav posao ih čeka kada se vrate redovnom načinu rada. Nada se da će to biti uskoro. Smatra da radnici traže minimum, a odustati neće.

Prije pregovora, radnici u štrajku mogu da očekuju suspenziju dnevnica za dva dana štrajka u februaru, s obzirom da je u toku obračun plate za drugi mjesec. Izvršni akt stigao je iz resornog ministarstva.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Srpske, kaže da to opet nije dobra poruka. “Prvo i osnovno to nije u skladu sa zakonom. Da bi neko bio suspendovan on mora dobiti odluku o suspenziji, mora da se provede discipinski postupak I mora da prodje procedura.”

Resorno ministarstvo potvrdilo je za UNU da su pozvali radnike na sastanak, te poručuju da poštuju svačije pravo na izražavanje nezadovoljstva, pod uslovom da se poštuju propisi kojima se uređuje organizovani prekid rada. Odbacuju tvrdnje o pritisku na štrajkace.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske je predstavnike Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvalo na sastanak koji će biti održan dana, 15.03.2024. godine, kako bi se pregovorima pokušalo postići kompromisno rješenje u vezi sa njihovim zahtjevima. Ističemo da svi radnici u pravosuđu Republike Srpske rade težak i odgovoran posao, kao i da je resorno ministarstvo uvijek imalo razumjevanja prema zaposlenima ali i njihovim predstavnicima u sindikatu te odbacujemo tvrdnje da se na administrativne radnike vrši pritisak u vezi sa štrajkom.U skladu sa navedenim, poštujemo svačije pravo na izražavanje nezadovoljstva, pod uslovom da se poštuju propisi kojima se uređuje organizovani prekid rada, na način, da se poštuje minimum procesa rada i da se omogući pružanje zaštite u ostvarivanju neophodnog minimuma prava pred institucijama pravosuđa.

Podsjećamo, Sindikat pravosuđa traži od Ministarstva pravde da se procenat povećanja plata zaposlenih uskladi sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija cije plate iznose 4.320 maraka, bez toplog obroka. Prosjecna plata ostalih radnika u pravosuđu sa toplim obrokom, regresom, naknadom za težinu i složen posao iznosi oko 1 170 maraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()