Poslodavci u RS kategorični: Minimalac može ići do 760 KM, prijedlog o 1.050 KM je nemoguć

Iz Kabineta predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića nakon sastanka je saopćeno da je Vlada otvorena za dalje razgovore o iznosu najniže plaće

15.11.2023. 14:40
  • Podijeli:
inflacija_pare_novac_novcanik-63ce683a88d96.webp Foto: Pixabay

Predstavnici poslodavaca u Republici Srpskoj danas su nakon razgovora u Vladi RS poručili da je nemoguć prijedlog da minimalna plaća iznosi 1.050 KM, a da prema njihovoj ocjeni može da ide maksimalno do 760 KM.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su na današnjem sastanku sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem u Banjaluci ukazali da privreda Bosne i Hercegovine generalno ne može izdržati realizaciju ideje o minimalcu od 1.050 KM koji su predložile vlade dva entiteta.

"Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču",  rekao je Trivić.

Upozorio je da bi u slučaju implementacije najniže plaće od 1.050 KM, mnogi poslodavci zatvorili radna mjesta.

"Dobro je što je premijer rekao da priča o najnižoj plaći nije završena i da će sve analizirati, kao i da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti", dodao je Trivić i ukazao na potrebu zajedničkog sastanka vlada RS-a i FBiH sa poslodavcima iz oba entiteta kako bi se postigla zajednička odluka.

Potpredsjednik Unije poslodavaca RS Dejan Mijić je rekao da je predloženi minimalac neprihvatljiv i nerealan u ovom trenutku.

Iz Kabineta predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića nakon sastanka je saopćeno da je Vlada otvorena za dalje razgovore o iznosu najniže plaće, te da je neophodno doći do rješenja koje bi izbalansiralo interese radnika s jedne, i poslodavaca, s druge strane.

- Dogovor o iznosu minimalne plaće prevashodno treba da bude rezultat razgovora socijalnih partnera u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a, a premijer RS-a je apelovao na obje strane da unutar Vijeća pokušaju postići dogovor, bez međusobnih isključivosti po ovom pitanju – poručili su iz Vlade RS-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()