Posla ima, ali radnici ne žele da rade: Apsurd ili osveta lošim poslodavcima?

Samo RS broji 3.100 nezaposlenih u ugostiteljstvu

03.02.2023. 11:35
  • Podijeli:

Potražnja za kvalifikovanom radnom snagom, većini poslodavaca jedan je od najvećih probelma, posebno kada su u pitanju turizam i ugostiteljstvo.

Bliži se ljetna turistička sezona, ugostitelji su već na mukama. S nedostatkom radne snage, muku muče godinama unazad, ali prema projekcijama, taj problem postaje sve veći. Pokazala je to i studija koju je provela USAID-ova misija u BIH. Podaci ne zvuče ohrabrujuće.

''U industriji ugositeljstva i turizma nedostajati preko 8.000 radnika u narednih četiri do pet godina, pošto je to veoma važan i veliki potencijalni jaz na tržištu rada, potrebno ga je što prije i što efiksanije početi adresirati,'' rekao je Erol Mujanović zamjenik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj USAID misije u BIH.

Upravo je to cilj ''Profi programa'', obučiti radnike na radnom mjestu, kako bi se zadržali na domaćem tržištu. Ovom programu danas se priključilo pet subjekata iz Banjaluke i Teslića, a prethodno 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine.

''Samom činjenicom da će obuke biti certifikovane i priznate od strane industrijskih lidera i nadležnih institucija za ovaj sektor, tako da, u tom kontekstu, radi se o jednoj izuzetno dobroj praksi koja će vrlo brzo početi davati odlične rezultate,'' istakao je Mujanović.

Da nedostaje veliki broja radnika u sektoru turizma, potvrdio je Pero Čorić predsjednik Privredne komore RS, pojašnjavajući da će ''Profi program'' biti realizovan u četiri nivoa.

''U ovom trenutku imamo interesa i iz drugih hotela i restorana, zato što će to biti konkretna obuka, obuka na radnom mjestu. Radnici koji prođu ovu obuku imaće jedan rejting više u ovom sektoru u odnosu na one koji nisu prošli ovaj program,'' naglasio je Ćorić.

Turizam i ugostiteljstvo jedne su od najprespektivnijih privrednih grana. Radnici dva ugostiteljska objekta koja su u vlasništvu Dalibora Šajića iz Banjaluke, učestvovaće u ovom projektu. Cilje je zadržati radnike.

''Na ovaj način ćemo probati sa dodatnom edukacijom podići nivo usluga i standarda ne samo u reonu već i u kuhinji. Samim tim, mislim da će biti efekta jer svakom treba dodatna edukacija. Imamo veliki probelm oko zadržavanja radne snage,'' kazao je Šajić

Međutim, prema podacima Ministarstva turizma i ugostiteljstva RS, oko 3.100 radnika iz ove branše, vodi se kao nezapsoleno.

''13. 100 radnika u ugostiteljstvu imamo zaposlenih u Republici Srpskoj. Od toga 3.100 imamo samo na Birou. Napomenuo bih da imamo 20 srednjih škola koje rade u turizmu i ugostiteljstvu a koje imaju 2.100 đaka trenutno,'' podaci su koje je predstavio Predrag Tešić pomoćnik ministra turizma i ugositeljstva RS.

Posao kažu poslodavci, nije problem naći. Nameće se pitanje, u čemu je problem? Posla ima ali radnici određene poslove, ne žele da rade.

''Meni je totalno apsurdno da u ovakvoj situaciji gdje nam treba dosta ljudi, pogotovo edukovanih i kvalifikovanih, da ljudi koji imaju završene te škole da ili ne žele ili imaju problem sa poslodavcima,'' smatra Šajić.

Na pitanje koji je razlog zašto radnici iz ove struke koji se nalaze na spisku kao nezaposleni, ne žele da rade ovaj posao da li je uzrok nedovoljna visina cijene rada, Šajić kaže: ''Jedan od razloga je to. Moraćemo mijenjati zakonske regulative do nekih stvari gdje će biti zadovoljna i jedna i druga strana,'' tvrdi Šajić.

Prosječna plata u ugostiteljstvu trenutno iznosi 1.200 maraka, tvrde poslodavci. Uzomajući u obzir trenutnu situaciju i životni standard, ona je nedovoljna za mjesečne troškove života. Sigurno oružje u dugoročnoj borbi sa ovim problemom jeste povećati standard radnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()