Popis proizvoda sa sniženom cijenom proširen: U FBiH počeo drugi talas projekta “Zaključavamo cijene”

Lista sa sniženom i zaključanom cijenom proširena je sa 40 na 60 proizvoda. Među njima i oni koji koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Kao i prvom talasu projekta, kupci bi trebali uštedjeti od 15 do 20 odsto.

15.03.2024. 19:53
  • Podijeli:

U Federaciji BiH od danas je počeo drugi talas projekta pod nazivom “Zaključavamo cijene”. Popis proizvoda sa sniženom cijenom je sada proširen, a akcija će trajati do 16. juna. Dok u Federalnom ministarstvu trgovine hvale ovaj projekat, ombudsmani za prava potrošača poručuju – odluka nije loša, ali nije donesena u pravo vrijeme.

Lista sa sniženom i zaključanom cijenom proširena je sa 40 na 60 proizvoda. Među njima i oni koji koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Kao i prvom talasu projekta, kupci bi trebali uštedjeti od 15 do 20 odsto.

U prvom dijelu projekta potrošači su istakli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom. Zato će od sada plakat sa artiklima biti većeg formata, a donesena je i odluka da unutar marketa bude izdvojen kutak gdje će svi ovi proizvodi biti na jednom mjestu. Ipak, u praksi to izgleda sasvim drugačije.

Tako se u jednom marketu koji smo posjetili proizvodi sa zaključanom cijenom nalaze na različitim mjestima, kao i ranije. Trgovci nam u neformalnom razgovoru objašnjavaju da ove proizvode nije moguće izdvojiti na jedno mjesto. Primjetno je i da su oznake pored cijena i dalje poprilično male.

U Federalnom ministarstvu trgovine nam kažu kako se prvi dio projekta koji je počeo 15. decembra prošle godine pokazao uspješnim. Cilj je, poručuju, da se cijene stabilizuju, domaći proizvođači favorizuju, a građani uštede.

“Napominjem da su se u ovaj dobrovoljni projekat pored trgovaca uključili i domaći proizvođači obzirom da su trgovci imali priliku i mogućnost da se odrede za brend konkretnog proizvoda za koje će sniziti cijene. Prema onim našim podacima, u značajnoj mjeri su se odazvali upravo domaći proizvođači”, rekla je savjetnik ministra trgovine Federacije BiH Merima Maslo.

Da odluka o zamrzavanju cijena u ovom trenutku možda i nije najmudrija smatra odmbudsman za zaštitu potrošača Saša Marić. Kaže, trebala je biti donesena prije godinu ili dvije.

“U trenutku zamrzavanja značajnog broja cijena su bile na vrhuncu. Već sada imate na stranicama UN-a da su cijene na slobodnim svjetskim tržištima od ljeta 2022. godine u padu, za 20 do 40 posto većine proizvoda, osim šećera. To se polako reflektira i te cijene se vrlo brzo mogu vidjeti na policama u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj”, dodaje Marić.

Istovremeno, ombudsman apeluje na građane – izbjegavajte impulsivnost kupovine, razmislite treba li vam neki proizvod I provjerite tačnost istaknutih akcija u maloprodajnim objektima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()