Ponovo sjaji iznad grada: Sanirana Saborna crkva u Mostaru

U decembru pokidani električni kablovi i hram ostavljen u mraku

30.01.2023. 20:26
  • Podijeli:
saborna_crkva - mostar - srna 22-63d819b5b5dae.webp Foto: Srna

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru večeras je ponovo zasvijetlila nad ovim gradom, nakon što je početkom decembra devastirana kada su pokidani električni kablovi i hram ostavljen u mraku, sa utihnulim zvonima i satovima.

Nakon što su električari skoro dva mjeseca svakodnevno radili na otklanjanju kvara, večeras su prvi put upalili svjetla i uradili testiranje.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je Srni da je uloženo mnogo truda da se učinjena šteta sanira i zahvalio je svima koji su se uključili i pomogli.

"Saborna crkva opet svijetli iznad Mostara, što kod nas izaziva osjećaj sreće i ponosa", istakao je Kojić.

On je dodao da je rasvjeta danas proradila, a da je večeras i sutra testiranje.

Zvona, kako je rekao, nažalost nisu popravljena, ali će nastojati da i to urade, mada ne zna da li će biti moguće i koliko će vremena biti potrebno.

Pomoć da se popravi uništena rasvjeta na crkvi dali su Vlada Republike Srpske, Elektro-Hercegovina, grad Mostar, Jeverejska opština Mostar, Muftijstvo mostarsko, Mitropolija crnogorsko-primorska, vlade Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, opštine Istočni Mostar, Rudo, Berkovići, Novo Goražde, Čajniče, te brojni građani koji su pozivima na humanitarne brojeve donirali sredstva.

Kojić je rekao da nema nikakve informacije o tome da li je pronađen počinilac koji je devastirao Sabornu crkvu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()